Slovenija
5 ogledov

Z razstave na –20 mraza

Samec je ob našem obisku drgetal od mraza. (Foto: Zurnal24) Žurnal24 main
Zanemarjena hrta. V društvih za pomoč hrtom se zanju bojujejo že več let.

Kranjska Gora.Pes kljub vidni napihnjenosti kaže znake podhranjenosti, psica pa kljub pozivom ne pride iz hiše, ker se boji za ostanke hrane. Sposobna je braniti tudi pisker pomij in solato. Vidno hira,Vlasta Primožič iz Društva Hrtji svet Slovenije opisuje stanje dveh velikih angleških hrtov, ki živita v pesjaku sredi polj v Kranjski Gori.

Pesjak smo si ogledali tudi sami in se na lastne oči prepričali, da psa trpita. Psička se nas je bala in je le kukala iz lope, ki jo imata za zavetje, samec pa je od mraza tako drgetal, da je komaj vzel hrano, ki smo jo prinesli.

Zanemarjeni razstavni psi. Minevajo leta. Septembra 2008 so bili v ogradi štirje hrti, ki so včasih dosegali najvišja mesta na razstavah, novembra 2008 pa so bili v ogradi le še trije. Septembra lani je izginila še ena psička, tako da sta ostala le še dva.

Brez maščobe in dlake
Kinolog in veterinar Jože Vidic meni, da bi moral v slovenskih podnebnih razmerah veliki angleški hrt v hladnih dneh živeti v hiši in nikakor ne na prostem. “Za psa v Kranjski Gori je treba nujno in čim prej poiskati primerne skrbnike, ki imajo primerne pogoje,” pravi. “Hrti nimajo dovolj maščobnega tkiva in nimajo primerne dlake za nizke temperature,” meni tudi podpredsednica Slovenska društva za pomoč hrtom Nina Novak, ki ocenjuje, da hrti iz Kranjske Gore nimajo ustreznih življenjskih pogojev. “Ti psi niso namenjeni bivanju na prostem, nujno pa potrebujejo tudi človeško družbo,” dodaja. Larisa Počivavšek iz društva Hrtji svet Slovenije pa opozarja, da so Veterinarsko upravo RS v zadnji prijavi pozvali, naj pse vsaj čez zimo namestijo v nadomestno bivališče. Odgovora še niso dobili.

Hrta sta zdrava
Vedeti je treba, da sta hrta stara osem ter deset let in da tresenje zunaj na mrazu ni nič posebnega,” nam je pojasnil veterinarski inšpektor, ki si je ta teden spet ogledal hrta. Po njegovih navedbah sta imela hrano in vodo, njuna lopa pa je izolirana. Lastnik psov je inšpektorju zagotovil, da jima vsak dan prinese vodo in hrano ter ju izpusti, da se razgibata. Lastnik je psa po navodilih inšpektorja peljal tudi na pregled k veterinarju, ki je zagotovil, da sta zdrava, da so vse njune brazgotine na koži stare in da je samec celo predebel.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.