Slovenija
44 ogledov

Z rešilcem tudi policija

Številko 112 po nepotrebnem kličejo prebivalci romskih naselij Brezje in Dobrušk Žurnal24 main
Romi. 112 kličejo po nepotrebnem, motijo delo reševalcev in jih ogrožajo.
Sodelovanje s policijo. Milena Kramar Zupan, predstavniki policije, Dušica Balažek, romska svetnica, in Robert Sotler, zastopnik pacientovih pravic, so se dogovorili, da bodo iz Zdravstvenega doma Novo mesto o vseh incidentih sproti obveščali policijo.

Novo mesto. Intervencijske ekipe nujne medicinske pomoči že dlje ugotavljajo, da prebivalci romskih naselij Brezje in Dobruška vas po nepotrebnem kličejo na številko 112, pravi Milena Kramar Zupan, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto.

Ob klicu navajajo celo neresnične in zavajajoče podatke, ob prihodu reševalcev pa pogosto motijo posredovanje ter ogrožajo njihovo varnost,” pojasnjuje Kramar Zupanova.

Groženj zdravnikom in zdravstvenemu osebju ne bomo več tolerirali.
Milena Kramar Zupan
Še posebno vinjeni
Poleg tega k zdravniku veliko Romov prihaja brez urejenih zdravstvenih dokumentov, pogosti so incidenti v čakalnicah, največ preglavic pa povzročajo v vinjenem stanju. “Zdaj bomo, če bo dispečer, ki bo prejel klic iz romskega naselja, presodil, da gre za okoliščine, povezane z vinjenostjo oseb, ali da bi lahko bila kako drugače ogrožena varnost reševalne službe, zaprosili za navzočnost policije,” navaja Kramar Zupanova.

Težav se nameravajo lotili tudi s seznanjenjem Romov o tem, v katerih primerih klicati reševalce in kako se obnašati, ko pride reševalno vozilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.