Slovenija
12102 ogledov

Bitka proti operaterjem: "Naj se nepoštene prakse končajo"

mobilni telefon
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v preteklosti pogosto opozarjala na neupravičene dvige naročnin na storitve telekomunikacijskih operaterjev. Slednji so pozive večinoma ignorirali, zato so se v ZPS odločili, da se pridružijo kolektivnim odškodninskim postopkom, ki jih je zoper telekomunikacijske operaterje sprožilo Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD).

Kot so ob predstavitvi kampanje "Halo, operater! Bodi fer." pojasnili na današnji novinarski konferenci, so namreč oboji ocenili, da je to "žal edina možnost za prekinitev problematičnih praks, ki škodujejo interesom slovenskih potrošnikov in kršijo potrošniške pravice".

Skupaj so pozvali vse oškodovane potrošnike, da se jim pridružijo, obenem so poudarili, da je pridružitev preprosta in povsem brezplačna, in sicer preko spletne strani www.kolektivno-varstvo.si.

"Gre za vprašanje enakosti pogodbenega razmerja med naročnikom in operaterjem. Kot je verjetno vsem znano, ko pristopite k sklenitvi pogodbe s tovrstnim ponudnikom telekomunikacijskih storitev, dobite v roko t. i. tipsko pogodbo. To je vnaprej pripravljena pogodba, ki so ji priloženi tudi splošni pogoji poslovanja, ki so po navadi zahtevni za razumevanje tudi za pravnike," je srž problema skušal predstaviti odvetnik Domen Peperko z Odvetniške pisarne Jereb.

"Ključna problematika je, da si operaterji vedno pridržijo pravico, da spremenijo ceno naročnine. Pri tem to naredijo popolnoma subjektivno, zvišanje cene ni prepuščeno nobenim objektivnim kriterijem, na podlagi katerih bi se lahko naročnik seznanil, kaj lahko pričakuje, ko izbere enega operaterja," je še dodal. 

Na primeru je tudi opisal, kaj se lahko zgodi v praksi po podpisu pogodbe: "Tako se lahko zgodi, da v danem trenutku izbereš najugodnejšega med operaterji in ta lahko že v naslednjem mesecu, dveh, treh spremeni svojo ceno: poviša. In se izkaže, da to v tem trenutku ni bila najbolj konkurenčna ponudba. In potrošniki, ker ne poznajo svojih pravic, ne izkoristijo pravice, da zamenjajo operaterja, ampak preprosto sprejmejo višjo ceno tudi, če je ne bi rabili. Ker je enostranska sprememba cene brez objektivnih pogojev nezakonita in je v nasprotju tako s slovensko potrošniško zakonodajo kot evropsko zakonodajo."

ZPS: Več prijav bo, bolj jasen bo signal operaterjem

"V primeru uspešne tožbe boste med prvimi obveščeni o tem, kako do odškodnine v kolektivnem postopku. Več prijav bo, bolj jasen bo signal telekomunikacijskim operaterjem, da je čas, da se nepoštene prakse končajo," poudarjajo pri ZPS.

"Prepričani smo, da skupaj lahko dosežemo spremembe. VZMD skupaj z nami in vami – potrošniki. Kolektivna tožba je logičen korak naprej pri uveljavljanju pravic potrošnikov. ZPS zato podpira aktivnosti VZMD v zvezi z omenjenimi kolektivnimi tožbami in se je kampanji 'Halo, operater! Bodi fer.' tudi pridružila. Verjamemo, da je skupno delovanje različnih organizacij, ki v tem primeru zastopamo interese potrošnikov – naročnikov telekomunikacijskih paketov, ključno za dosego bolj poštenih  pogojev na trgu," je ob tej priložnosti povedala Breda Kutin, predsednica ZPS.

"Veseli me, da smo stopili skupaj, ker bodo tako rezultati še boljši, kot bi bili sicer. S tem kažemo, da je možno sodelovati in da se znamo povezovati, še posebej ko gre za skupne interese praktično vseh državljanov republike Slovenije v primeru telekomunikacijskih operaterjev," pa je poudaril predsednik Vseslovenskega združenja malih deležnikov Kristjan Verbič

"Namreč gre za oškodovanje preko milijona in pol naročnikov, potrošnikov, in sicer v ocenjeni vrednosti preko 250 milijonov evrov. S tem v zvezi je Vseslovensko združenje malih deležnikov vložilo kolektivne odškodninske tožbe. Prvo že konec leta 2022 in potem še zoper ostale operaterje, skupaj torej zoper štiri največje v Sloveniji, do marca 2023," je še pojasnil Verbič. 

"Posebej me veseli, da so se, poleg tistih, ki so se nam pridružili v tem času, to so tudi odvetniške pisarne, odločili, da nas podprejo in se nam pridružijo s strani Zveze potrošnikov Slovenije. Zaradi tega, ker smo ugotovili, da smo ne nazadnje skupaj močnejši, da smo skupaj na sodišču za tiste, ki so oškodovani in da iz tega naslova lahko bolje nagovorimo in bolje osvestimo vse prizadete, oškodovane naročnike, potrošnike telekomunikacijskih operaterjev," je dodal prvi mož VZMD. 

Odvetnica Petra Jereb je dodala, da v prihodnje pričakujejo, da bo sodišče v celoti sledilo njihovim argumentom in razsodilo v prid vseh oškodovanih naročnikov. "S tem bomo prekinili nezakonito in nepošteno prakso telekomunikacijskih operaterjev. Na tem mestu si še enkrat zahvaljujem Zvezi potrošnikov Slovenije, ki je pristopila v te postopke in s svojo proaktivnostjo pomagala potrošnikom v boju proti velikim igralcem na telekomunikacijskem trgu," je poudarila odvetnica, ki organizacije zastopa v dveh od štirih tožb proti telekomunikacijskim operaterjem (Telekom, T2, Telemach in A1).

Odvetnik Peperko pa je razkril, da so trenutno v fazi odobritve kolektivne tožbe, kjer se presojajo predvsem procesni vidiki. "V tej fazi je eden pomembnejših pogojev število oškodovanih naročnikov, ki so podprli to, za kar se VZMD in Zveza Potrošnikov prizadevata s kolektivnimi tožbami," je poudaril in še enkrat pozval, da naj se oškodovani potrošniki prijavijo preko obrazca na zgoraj omenjeni spletni strani.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • Eddie 16:05 25.marec 2024.

    Upam, da se v tem delu dotaknejo tudi obveznega plačevanja prispevka za Pro Plus, katerega so operaterji brez izjeme elegantno implementirali in strošek prevalili na naročnike. Komercialna televizija naj se financira iz lastnih virov, dobljenih skozi komercialne aktivnosti, ne pa ...prikaži več skozi obvezen prispevek naročnikov pri operaterjih. Če pa že želijo, naj pa operaterji paket njihovih programov ponudijo ločeno in ga pač plača tisti ki želi. Jaz recimo teh programov praktično ne gledam, plačujem pa.

  • lojs 14:15 25.marec 2024.

    vsi veliko operaterji ponujajo TV + vse ostalo ... res je, da danes predvsem tv pobere veliko pasovne širine, folk rabi še 4K, ne vem zakaj in to za vedno več kanalov, to je kar ... ampak če rabiš samo ...prikaži več net in tel., je pač hofer najcenejši ... ki sicer gostuje v omrežju a1 ali bivši simobil, zanimivo

  • lojs 13:49 25.marec 2024.

    pa še to bi dodal, da podpisani avtor članka ali pa tisti prvi avtor prepisani nimajo kaj dosti pojma ... razložite mi, zakaj bi moral naročnik plačevati naročnino za TV programe, ki jih ne gleda ... a ste to pogruntal? ...prikaži več še enkrat vam povem, zgodil se je kartelni dogovor, ko je total TV alias ŠOLAK prevezl telemach ... ker so oni moral plačat tv hišam, so se dogovorili, da še ostali ... in popolnoma nič ne bo iz tega zakaj? KER NIČ NI NAŠE VEČ! ... vse ostalo je džabe