Slovenija
17 ogledov

Z upokojenci nad pomanjkanje

Simon Velički (Foto: Renata Škrjanc) Žurnal24 main
Gorenjska. Skoraj 80 policistov premalo. Povabili upokojence. Odziva ni.
Policijska uprava

Kranj. Na območju kranjske PU deluje deset policijskih postaj, kjer je zaposlenih 128 policistov, 37 dežurnih policistov, 31 vodij policijskih okolišev in 29 kriminalistov, njihova povprečna starost pa je 40 let.

Na območju Policijske uprave Kranj bi zaposlili 78 policistov, od tega 62 na policijskih postajah in 16 v notranjeorganizacijskih enotah, vendar jih trenutno ni, zato so k sodelovanju povabili tudi upokojene policiste.

Kdor bi po nekem obdobju v pokoju želel nadaljevati delo v policiji, je pri nas dobrodošel, saj se s kadrovskimi težavami srečujemo že nekaj časa, vendar zanj velja enak postopek kot za novozaposlene. Za ta korak smo se odločili, ker gre pri upokojenih policistih za ljudi, ki imajo vse potrebne reference za delo in dolgoletne izkušnje, vprašanje je le, ali imajo tudi voljo za vnovično delo,“ je za Žurnal24 povedal Simon Velički, direktor PU Kranj.

Odziv je bil do zdaj majhen, zaposlili pa niso še nobenega upokojenega policista. Velički je pojasnil, da kadrovski manko zapolnjujejo z mladimi policisti, ki se bodo po zaključku šolanja zaposlili na PU Kranj, in policisti drugih policijskih uprav.

Varnost ni ogrožena
Kadrovska podhranjenost policije na Gorenjskem se kaže tudi v večjem obsegu dela, ki ga opravljajo zdajšnji policisti, na vprašanje, ali pomanjkanje policistov že vpliva na samo delo in varnost, pa je prvi mož kranjske PU dejal: “Kljub kadrovskim težavam smo sposobni zagotavljati relativno visoko stopnjo varnosti. Na področju kriminalitete je bilo obravnavanih manj kaznivih dejanj, njihova preiskanost pa je nad povprečjem v državi, na področju prometne varnosti se je število ukrepov povečalo, posledice prometnih nesreč so manjše, je pa za osem odstotkov več kršitev na področju javnega reda.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.