Slovenija
47 ogledov

Z varnostniki nad Pavlina

Policija na MOL
1/7
Saša Despot
Incident. Varnostniki so svetniku SDS Jerneju Pavlinu preprečili vstop na sejo ljubljanskega mestnega sveta.

Jerneju Pavlinu, svetniku SDS, so varnostniki preprečili vstop na sejo, zaradi česar je stranka SDS v mestno hišo poklicala policijo. Kot je Pavlin zapisal na svojem Twitter profilu, so jim vstop na sejo prepovedali župan in mestna uprava. Svetniška skupina SDS se seje, ki se je kljub njihovi odsotnosti začela, ni udeležila.

Pri vhodu v mestno hišo so člani svetniške skupine SDS zahtevali, da varnostniki Pavlinu dovolijo udeležbo na seji, in vztrajali, da za prepoved vstopa nimajo podlage. Direktorica občinske uprave Jožka Hegler je dejala, da so Pavlina izključili skladno s poslovnikom o delovanju mestnega sveta, ki pravi, da se lahko svetnika, ki se ne drži pravil, izključi.

Začelo se je pred dvema tednoma

Pavlin je imel bližnje srečanje z varnostniki že na seji 11. novembra. Takrat se je zapletlo, ker je želel snemati potek seje, čemur so nekateri svetniki nasprotovali. Izglasovali so proceduralni predlog, da se snemanje prepove, Pavlinove naprave pa je odstranil varnostnik. Ker Pavlin ni želel oditi, je Janković sejo takrat prekinil.

Po besedah Heglerjeve je Pavlin ravnal v nasprotju s sprejetim sklepom mestnega sveta, s katerim mu svetniki niso dali soglasja za snemanje. "Pravila delovanja mestnega sveta veljajo za vse in ne samo za nekatere," je dejala in dodala, da če bi imeli svetniki in svetnice SDS dejansko interes sodelovati pri delu mestnega sveta, bi to tudi počeli. "Vendar jim je bolj všeč, da naredijo eksces in pritegnejo več medijske pozornosti."

Vodja svetniške skupine SDS Mirko Brnič Jager je dejal, da Pavlin ni kršil pravilnika ter da je snemal le tiste, ki so na to pristali. Pavlin je prepričan, da se ovira delo opozicije samo zato, "ker si prizadevamo za transparentno, pregledno, odprto delovanje mestnega sveta". Po njegovem mnenju je ljubljanska občina ena redkih, v katerih je "s prisilo, brutalno močjo onemogočeno delo predstavnikom ljudstva".

Napovedali pregledovanje

Ker so svetniki 11. novembra sprejeli sklep, da snemanje ni dovoljeno, bodo varnostniki do morebitne spremembe poslovnika pri mestnih svetnikih ob prihodu na seje preverjali, ali s seboj nosijo naprave za snemanje. Župan Zoran Janković je na omenjeni seji dejal, da sam snemanju ne nasprotuje. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je opozorila, da mora biti to vprašanje urejeno s poslovnikom.

Pavlin je komentiral mnenje informacijske pooblaščenke glede snemanja sej mestnega sveta. V njem je med drugim zapisano, da če bi svetnik ali kdorkoli drug poskušal snemati seje mestnega sveta brez ustrezne pravne podlage (brez soglasja vseh navzočih na seji), lahko Mestna občina Ljubljana zoper njega ukrepa v skladu z določbami poslovnika o vzdrževanju reda na seji.

Po Pavlinovem mnenju smo še naprej priča zlorabi državnih ustanov v politične namene. "Sklicevanje na neko neobvezno mnenje informacijskega pooblaščenca je nekaj najbolj bizarnega, kar se lahko zgodi s ciljem, da se prepreči delo demokratični opoziciji," je dejal. Takšno mnenje ga ne čudi, je povedal, saj so mediji po njegovih besedah pisali o tem, da si je informacijska pooblaščenka prizadevala, da bi postala članica vlade Alenke Bratušek.

Policista že odšla

Po klicu Brnič Jagra sta v mestno hišo prišla dva policista, saj je SDS policija prijavila kaznivo dejanje onemogočanje izvajanja javne funkcije. Brnič Jager je dodal, da sta za to odgovorna Heglerjeva in Janković. Policisti bodo po njegovih besedah pripravili poročilo ter se nato odločili o nadaljnjih postopkih. "Pričakujemo, da bo šla zadeva naprej v prijavo kazenske odgovornosti," je povedal Brnič Jager in izrazil pričakovanje, da bo zadeva potekala prednostno.

Policista sta medtem že odšla iz mestne hiše, tako kot tudi svetniki SDS.

Komentarjev 40
  • renemario 21:53 25.november 2013.

    SDS-ovci so dobili direkt po pesu...hahahaha kako vreščanje in kruljenje se sliši...o ja Zoki jim je napel strune. Prav je tako.

  • 1111 21:31 25.november 2013.

    SDS forum ?

  • Darko 21:10 25.november 2013.

    Lionel / danes, 17:26Čefur te je naredu opica degenerirana.Kaj se sramuješ svojih korenin, si pač čefur. Eni so Slovenci, drugi hrvati in tako naprej do čefurja.