Slovenija
19 ogledov

Z zamenjavo odlašajo

Potni list Boštjan Tacol
Osebni dokumenti. Upravne enote pričakujejo naval, ki pa bo podaljšal rok za izdelavo.

Na gorenjskih upravnih enotah (UE) v naslednjih mesecih pričakujejo vse večjo gnečo, saj bo večini osebnih izkaznic in potnih listov potekla veljavnost.

V zadnjem trenutku

"Večina kljub našim pozivom svoj osebni dokument zamenja tik pred potekom veljavnosti," ugotavljajo na UE Kranj, kjer do konca poletja poteče veljavnost okrog 20 tisoč dokumentom. Podobno je v Škofji Loki, kjer v naslednjih mesecih pričakujejo 11 tisoč vlog. "Bojimo se, da občani naša opozorila še vedno jemljejo premalo resno," pravijo.

Zadovoljnejši z dosedanjim odzivom so v Škofji Loki in Radovljici, kjer pa v isti sapi priznavajo, da je čakalna doba že tudi osem delovnih dni.

Nujno je dražje

Pogodbena obveza proizvajalca je sicer štiri dni za osebno izkaznico in sedem dni za potni list, vendar če prejme več kot dva tisoč naročil na dan, se lahko rok za izdelavo podaljša. Ob vlogi je sicer mogoče zaprositi za prednostno izdelavo osebnega dokumenta, vendar je v tem primeru cena višja, opozarjajo na UE Kranj. Čakalno dobo za svoj dokument lahko prosilci preverijo na spletni strani proizvajalca Cetis.si.

Pozivi upravnih enot, ki so na pričakovano gnečo v naslednjih mesecih opozarjali že na začetku leta, očitno niso zalegli.

Komentarjev 1
  • privat 09:02 15.april 2012.

    še ena kraja države in pritiski na državljane v ravbar državi...samo ne razumem zakaj na pasportu ne piše fašistična iskoriščevalska država ravbarska!