Slovenija
22 ogledov

Za 9,5 milijona evrov

slovenija 04.12.2009, alkohol, nasilje v druzini, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Predlogi. "Trošarine za vino, čeprav je Slovenija vinorodna dežela!"

Podpiramo zvišanje davkov alkoholnih pijač, kot je to storila Francija, saj obstajajo številni dokazi, da to vodi v manjšo porabo alkohola, pravijo na zdravstvenem ministrstvu. Francoska vlada je povečala davek na pivo za 160 odstotkov, Mariann Skar iz Eurocara je k posnemanju pozvala tudi druge evropske države.

Predlagajo zvišanje cen

"V skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije bi bilo v Sloveniji vredno razmisliti o nadaljnjem dvigovanju trošarinske stopnje na etilni alkohol in pivo, ki bo privedla do zvišanja cen za najmanj deset odstotkov," pravijo na ministrstvu. Med drugim predlagajo tudi trošarino, ki bo višja od 0 evrov, na mirna in peneča vina "po vzoru Francije, ki je tako kot Slovenija vinorodna država, vendar je uvedla trošarino na vino in peneče vino".

Vlada je že aprila za deset odstotkov zvišala trošarino za pivo, za 20 odstotkov za elitni alkohol in vmesne pijače, so pojasnili na finančnem ministrstvu (MF). "Povišanje trošarin ne pomeni avtomatično zvišanja drobnoprodajnih cen, saj jih prodajalci sami oblikujejo," opozarjajo. Cene za žgane pijače so se tako aprila povišale le za šest odstotkov, za pivo pa za 1,6 odstotka.

Komentarjev 2
  • feferon 12:13 14.december 2012.

    Vi kar nabijajte cene, ampak če to počnete potem zaščitite domače proizvajalce vin in ne uvažajte cenene brozge k nam! Še tisto kar je ostalo Slovencem boste zje.bal, da bodo vinograde posekal! Pol se pa afnajte s francoskim, ameriškim in ...prikaži več drugim vinom, ki je slabši kot naš, Ampak kar je domačega ni za vas afne nikoli dovolj dobro, kajne?

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:45 14.december 2012.

    a brezalkoholno pivo je pa vseeno drago