Slovenija
46 ogledov

Za bioodpadke tudi bioplinarna?

Občina Ajdovščina, ki jo vodi Marjan Poljšak, bi s prodajo zemljišča za bioplina Žurnal24 main
Cero Ajdovščina. Danes o pobudi za izgradnjo bioplinarne za obdelavo biorazgradljivih odpadkov.

Občina Ajdovščina in Komunalno stanovanjska družba (KSD) bosta danes ob 19.30 v obrtnem domu občanom predstavili argumente za in proti dvema različicama za nadaljnji razvoj Centra za ravnanje z odpadki (Cero) Ajdovščina.

Spomnimo, da Občina Ajdovščina pred časom zaradi nasprotovanja predlaganemu regijskemu sistemu ravnanja z odpadki ni podpisala medobčinske pogodbe o sodelovanju v projektu Cero Nova Gorica. Ta namreč ne vključuje več prvotno predvidenega podcentra za obdelavo ločeno zbranih biorazgradljivih odpadkov v Dolgi Poljani.

Pred Ajdovci je zdaj odločitev med Cerom, ki bo vključeval obdelavo biorazgradljivih odpadkov s kompostiranjem, in nadgrajenim Cerom, ki poleg kompostiranja vključuje energetsko izrabo biorazgradljivih odpadkov (blato iz čistilnih naprav, komunalni odpadki, gnojevka, Fructalove tropine) v bioplinski elektrarni z močjo enega megavata.

Njena vrednost je ocenjena na sedem milijonov evrov, zgradil pa bi jo zasebnik. “Za javno-zasebno partnerstvo je bilo izkazanega kar nekaj zanimanja,” je povedal Egon Stopar, direktor KSD.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.