Slovenija
2545 ogledov

Za bratenje z Nemci bo župan odštel 150.000 evrov

Jesenice-Nagold Občina Jesenice
Prebivalci jeseniškega Plavža niso na nogah samo zaradi junijskega srečanja s pobratenim mestom Nagold, ampak tudi gradnje Trga prijateljstva, ki bo stalo še veliko več.

Jeseniški predel Plavž premore dva parka, Spominskega in Kolarjevega. V kratkem se mu obeta še Trg prijateljstva, ki mu domačini po pobratenem nemškem mestu pravijo Trg Nagold, in zaradi katerega so na nogah. Razlogov je več, še bolj kot pomanjkanje parkirišč v tem urbanem naselju, kjer so v neposredni bližini lekarna, zdravstveni dom, trgovina in lokali, jih jezi po njihovem mnenju neracionalna poraba občinskih sredstev.

Trg prijateljstva Jesenice | Avtor: Trg prijateljstva bodo odprli čez tri tedne.

Zbrali več kot 400 podpisov

"Jeseniški občinski proračun za leto 2024 bo 'lažji' za debelih 507 tisočakov (po neuradnih in nepreverjenih informacijah naj bi delo na terenu že nakazovalo na to, da je znesek precej podcenjen), ki jih bo zahtevala izgradnja Trga prijateljstva. Županovega projekta, ki ga sam sicer naslavlja kot del urbanistične prenove Plavža, občani večinoma niso pozitivno sprejeli. Pred sprejemom proračuna, ki ga je večina občinskih svetnikov na deveti redni seji občinskega sveta potrdila 14. decembra lani, so se namreč zbirali podpisi proti izgraditvi osrednjega trga med Lekarno Plavž, Mercatorjem in gostincem Čedotom," so nam pojasnili predstavniki Neodvisne liste Za boljše Jesenice.

Peter Bohinec | Avtor: facebook Župan Peter Bohinec facebook
Pogovarjali smo se tudi z lastniki nekaterih lokalov, ki so negodovali predvsem zaradi pomanjkanja parkirišč. Nezadovoljni so tudi stanovalke in stanovalci, ki se sicer niso povezali v civilno iniciativo, je pa ena od njih začela zbirati podpise, po naših podatkih jih je nabrala več kot 400, vendar na občini ni bilo odziva.

Ob avtomobilih, ki so zdaj, med gradnjo, parkirani vsepovsod, jih je strah tudi hrupa v tem, za bivanje prijetnem delu Plavža, ter zbiranja določenih skupin posameznikov, ki bi potencialno kalili javni red in mir.

Drago praznovanje

A to ni vse. Župan Peter Bohinec (Socialni demokrati) bo junija, ko bodo odprli Trg prijateljstva, organiziral slovesnost ob 30-letnici bratenja z mestom Nagold, za katero so po njegovih besedah namenili 150.000 evrov: "Pričakujemo okoli 150-člansko delegacijo, ki jo bodo sestavljali župan Nagolda Jürgen Großmann, predstavniki občinske uprave, nagoldskih društev, šol in Pihalnega orkestra Nagold."

Komentiral je tudi pripombe občanov (in Neodvisne liste Za boljše Jesenice), da bi bilo 650 tisočakov pametneje nameniti za reševanje lokalnih problemov, med njimi pomanjkanje prostora v vrtcih, obnovo vodovoda in nekaterih odsekov občinskih cest: "Naročili smo študijo enosmernega prometa z ureditvijo dodatnih parkirnih mest na tem območju. Prav tako v kratkem pričakujemo izdajo gradbenega dovoljenja za novo parkirišče pred Tavčarjevo 3/b, ki je v neposredni bližini Trga prijateljstva. V sklopu prenove bomo uredili tudi parkirišče pred Lekarno Plavž in med optiko Brce in barom Čedo."

Zagotovil je še, da bodo stari vrtec Julke Pibernik konec šolskega leta zrušili. in da si "prizadevajo vzpostaviti nadomestno enoto vrtca, da bi se otroci lahko vpisali vanj že jeseni in ne šele takrat, ko bo dokončan novi".

Prebivalci pravijo, da bodo verjeli šele takrat, ko bodo resnično brez težav našli parkirno mesto na Plavžu, in si ne bodo belili las, kam vpisati svoje malčke.

Komentarjev 5
  • flyaway 18:25 23.maj 2024.

    Tale trg bo imel ime Perotov Trg. Mencingerjev spomenik je tržnica Stara Sava. Edino Račič si ga ni postavil.

  • Avatar MS
    MS 11:49 23.maj 2024.

    150.000 eur župan namenja za piknik in požrtijo z Nemci! Jesenice so navdušene! Stanovalci ceste T.Tomšiča še posebaj! Že leta opozarjajo na kronični problem z pomanjkanjem parkirnih mest! Stanovalci so ponudili tudi rešitev, a odgovor je bil vedno da za ...prikaži več to ni denarja! V prejšnjih mandatih je bilo celo rečeno naj si parkirišče na predlagani lokaciji stanovalci financirajo sami! Župan razmislite? Nemci vas ne bojo volili!

  • Avatar Jašna53
    Jašna53 11:05 23.maj 2024.

    Vsi župani so bolani in to v glavo!! Skrbijo edino za svojo denarnico in to po vsej državi!!