Slovenija
97 ogledov

Za brskanje dva tisočaka

smetarska služba v Ljubljani Boštjan Tacol
Snaga bo dala več zabojnikov, smeti pa bo odvažala bolj poredko.

Globa za brskanje po smetnjakih ali odnašanje odpadkov iz njih bo po novem za posameznika v Mestni občini Ljubljana (MOL) dva tisoč evrov, je predvideno v osnutku odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov; do zdaj je bila globa sto evrov. Dva tisoč evrov boste morali plačati tudi, če vas bodo inšpektorji MOL ulovili, da ste odpadke na primer pustili ob zabojniku. Nižje globe pa so predvidene za mešanje bioloških odpadkov z drugimi komunalnimi odpadki, lepljenje plakatov ali risanje po smetnjakih – namesto 400 evrov boste plačali 200.

“Namen glob ni, da se jih na vsak način predpisuje, ampak služijo kot opozorilo uporabniku, da ločeno zbira in odlaga komunalne odpadke. Če bo uporabnik ta določila spoštoval, je skrb o visokih ali majhnih globah odveč,” pravijo na občini in v javnem podjetju Snaga.

Več ločevanja, nižja cena

V istem osnutku odloka je predvideno tudi, da bo Snaga odpadke iz samostojnih gospodinjstev odvažala le še enkrat na tri tedne. Bo pa zato vsaka hiša poleg črnega zabojnika za mešane komunalne odpadke in rjavega za biološke dobila zabojnika za papir in embalažo.

Namen novega odloka je, da bi uporabniki čim več odpadkov ločevali sami, saj zdaj ločujejo 40 odstotkov, cilj pa je med 70 in 80 odstotki. “Če uporabnik ne ločuje komunalnih odpadkov na izvoru, se ločevanje prenaša na Snago, kar zvišuje ceno storitve javne službe, in to bi lahko bil eden od razlogov, da bi se cena storitev povišala,” še pravijo v Snagi in na MOL. Osnutek odloka so mestni svetniki že sprejeli, predlog pa bodo verjetno marca, kar pomeni, da bo takrat tudi začel veljati.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 12:26 11.marec 2012.

    No pa da vidimo inšpekcijske službe , kako branijo zakon . NM KF-734 mat rdeči kombi Renauld trafic z z osmoljenim šoferjem , pobiral iz kontejnerjev 09.03 2012 ob 23h na Brezovici pri šolskem križišču. Ali je dosti podatkov , ...prikaži več, ali jih moramo tudi za ušesa pripeljat v vašo pisarno !

  • Jani Kavsek 18:13 08.februar 2012.

    Zares "odlična" staregija MOL! 2000 eur kazni za brskanje po kantah za smeti. Tisti, ki lahko normalno preživi z osebnim dohodkom zagotovo ne brska po smeteh. Torej je scenarij zgodbe sledeč: Revež brska + dobi visoko kazen = ne ...prikaži več more plačati + DURS ne more izterjati = uklonilni zapor oz. bolj verjetno opravljanje družbeno koristnega dela... in MOL dobi poceni delovno silo.