Slovenija
40 ogledov

Za celovito prepoved protipehotnih min

zavihaj hlačnico
1/10
Ministrstvo za zunanje zadeve izpostavlja pomembnost uničenja vseh protipehotnih min

Ob dnevu ozaveščanja in pomoči na področju boja proti protipehotnim minam ministrstvo za zunanje zadeve opozarja, da bo zgolj celovita in globalna prepoved protipehotnih min pripeljala do tega, da na svetu ne bo več ne min, niti njihovih žrtev.

"Slovenija je bila med prvimi državami, ki je ratificirala Konvencijo o prepovedi protipehotnih min, s katero so se države zavezale za celovito prepoved uporabe, skladiščenja, proizvodnje in prodaje protipehotnih min. Naše delo ne bo končano, dokler ne bodo vse države postale pogodbenice konvencije, dokler ne bomo uničili vseh protipehotnih min, dokler ne bomo razminirali vseh minskih polj in miniranih področij in dokler ne bomo rehabilitirali vseh žrtev min."

Na ministrstvu še izpostavljajo, da je Slovenija na področju boja proti protipehotnim minam aktivno navzoča tudi skozi dejavnosti ITF – Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki se je razvila v enega najuspešnejših projektov Slovenije na področju človekove varnosti in ima široko razvejano mednarodno delovanje. V sedemnajstih letih obstoja in uspešnega delovanja je ITF zbral preko 380 milijonov dolarjev. Od tega jih je Slovenija prispevala 9 milijonov. Z doslej zbranimi sredstvi je ITF financiral številne projekte na področju razminiranja in čiščenja miniranih področij v različnih delih sveta in pomagal pri rehabilitaciji žrtev min.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.