Slovenija
158 ogledov

Za čistilko boste morali po vrednotnico

Slovenija 03.04.11, pometanje, pometa stopnice, cistilka, ciscenje, foto: shutte Shutterstock
Z novim letom stopajo v veljavo vrednotnice, za gospodinjske pomočnice, varuške ali pevce na poroki, ki izvajajo dopolnilno delo, boste morali kupiti vrednotnico v višini devetih evrov.

Posameznik bo moral z novim letom takrat za osebo, ki mu čisti stanovanje ali varuje otroke, vsak mesec kupiti vrednotnico za devet evrov, od česar bo šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vsak vavčer bo varuški, inštruktorju ali čistilki, ki opravlja osebno dopolnilno delo, prinesel en dan pokojninske dobe.

Poimenske vrednotnice bo mogoče kupiti na upravnih enotah, ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa zagotavlja, da bo čez nekaj mesecev nakup možen tudi prek spleta na novih spletnih straneh e-uprave.

Prijave možne šele z novim letom

Vsak, ki želi opravljati dopolnilno delo, se bo moral z novim letom registrirati pri agenciji za javnopravne storitve (Ajpes), ki bo vodila javni seznam. Posameznik pa bo moral ob priglasitvi izbrati vsaj eno vrsto del, ki jo bo opravljal. Prijava bo možna šele po 1. januarju, prvega pol leta pa bo veljalo tudi polletno prehodno obdobje, ko obstoječi posamezniki, ki že opravljajo dopolnilno delo, še ne bodo potrebovali vrednotnic.

Vrednotnica | Avtor: MDDSE MDDSE

Poleg že obstoječih dovoljenih vrst dela - pomoč v gospodinjstvu in njim podobnih del, nabiranja in prodaje gozdnih sadežev in zelišč ter drugih manjših del - so zdaj na seznamu tudi inštrukcije, izvajanje glasbe ob zasebnih dogodkih, občasna šiviljska in čevljarska dela ter tudi občasna pomoč pri oskrbi domačih živali.

Najvišji zaslužek bo trikrat manjši

Do zdaj je veljalo, da posameznik z dopolnilnim delom lahko letno prisluži največ znesek letne minimalne letne plače v Sloveniji iz preteklega leta – letos to pomeni nekaj več kot 9.150 evrov, po novem pa bo ta dohodek nekoliko manjši. Polletni zaslužek bo omejen na tri povprečne plače oziroma na nekaj več kot 3.000 evrov, letni pa nekaj manj kot 6.000.

Kazen za prekoračen zaslužek je izbris iz evidence za javnopravne storitve (Ajpes), kjer bodo morali biti vsi, ki želeli dopolnilno delo opravljati tudi registrirani. Seznam vseh, ki bodo opravljali dopolnilno delo, bo javen.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:57 19.december 2014.

    pa kakšen vavčer...vrednostica! sej mamo čist lep slovenski izraz. vavčer???? vse kar je tuje je zlato al kaj? slovenski izraz je čist lep. ne razumem zakaj ga ne bi uporabljal.

  • Avatar hal69
    hal69 12:55 19.december 2014.

    Tole je res še bolje kot prej. Kupiš za majhen denar en papirček in ti velja za cel mesec. Ko pride inšpektor rečeš "ej, sem glih začel". Super za delavce na črno.

  • sreca 14:39 18.december 2014.

    stvar je OK, prijaviš dopolnilno delo 4 ure na mesec in dobiš vrednotnico, na račun ti stranka nakaže 32€ + vrednotnico, ostalo gre pa lahko v žep, saj imaš dokument da boš delal štiri ure. Direktno spodbujanje sive ekonomije, saj ...prikaži več FURS ne more dokazati, kdaj delaš tiste 4 ure. HEHE