Slovenija
67 ogledov

Za depozit dvojna kazen

denar iz denarnice, denarnica, evri, evro Nik Rovan
Otroški dodatek. “CSD mi upošteva obresti in še obresti od obresti,” trdi bralec.

“Ker imam depozit, sem dvakrat kaznovan pri otroškem dodatku. Najprej upoštevajo obresti od depozita, potem pa se obresti obračunajo še na vse skupaj. To se mi ne zdi logično,” nam je potožil bralec.

Da tako izračunavajo dohodek za ugotavljanje upravičenosti do socialnih transferjev, so na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve potrdili.

Skregano z ekonomijo

“Takega izračunavanja dohodka iz premoženja ne poznata niti računovodska niti davčna stroka,” meni Kristinka Vukovič, svetovalka iz računovodske hiše Unija.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da tu ne gre za “davčni ali drug način, ampak za lex specialis za potrebe ugotavljanja materialnega položaja prosilcev za javna sredstva”. Dodajajo, da premoženje osebe po zakonu predstavljajo vse nepremično premoženje, osebna in druga vozila, vodna plovila, lastniški delež gospodarskih družb ali zadrug, vrednostni papirji ter denarna sredstva na transakcijskem ali drugem računu.

Dohodek se računa na vse

“Če je torej nekdo na 100 evrov depozita dobil 10 evrov obresti, to na njegovem računu predstavlja 110 evrov prihrankov, torej premoženja. Ko se vse to premoženje – vrednost nepremičnin, avtomobilov, vrednostnih papirjev in denarnih sredstev – na računu sešteje, se dobi vrednost, od katere se potem fiktivno izračuna dohodek,” pojasnjujejo na ministrstvu.

Komentarjev 5
  • brencl47 09:10 18.september 2015.

    Saj so vsi isti, ne glede na barvo. Delajo pač v dobrobit sebe in svojih prislednikovter mafijske tovarišije.Narodu pa z vso zagnanostjo dopovedujejo socialno pravičnost življenja v enakosti revščine!Pa če poslušamo politike, birokrate ali pa sindikaliste - nauki so ...prikaži več isti - ENAKOST V REVŠČINI, le da so oni in njihovi nad tem!

  • dragec 15:09 10.julij 2012.

    Kdo dovoli, da vrtci imajo vpogled v naša premoženska stanja?

  • majdas 07:29 05.julij 2012.

    Tako krasno zakonodajo je spisal gospod Svetlik - eni pa povsod vidite Vatikan, vas kar mora tlači, a ne ?