Slovenija
100 ogledov

"Za domovino s pametjo naprej!"

dražgoše
1/16
Saša Despot Spomenik v spomin na dražgoško bitko je zasnoval ing. arh. Boris Kobe, postavlili pa so ga julija 1976. V spodnjem delu spomenika je prostor s spominsko ploščo in z reliefi okrašeno bronasto kostnico s posmrtnimi ostanki dražgoških žrtev.
Ob 72. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo okrog 10.000 ljudi.

Osrednji govornik Viktor Žakelj je zbrane, med katerimi so bili številni politiki, pozval: "Za domovino s pametjo naprej!"

Kot je prepričan politik, ekonomist in pisatelj Žakelj, ki je podrobno opisal dogajanje na Jelovici v začetku januarja 1942, sta bila poljanska vstaja in dražgoška bitka nujni v boju proti nacizmu.

Zaradi narodnoosvobodilnega boja Nemci Gorenjske niso priključili nemškemu rajhu, je opozoril in dodal, da če ne bi bilo partizanskega boja, njegova generacija ne bi imela leta 1990 česa osamosvajati.

Kot je dejal, smo danes ujetniki neoliberalizma. Po njegovem prepričanju, bo treba zahtevati, da slovenska in evropska domovina stopita na pot drugačne družbene paradigme, ki bo temeljila na socialni pravičnosti in kjer temeljna vrednota ne bosta pohlep in pogoltnost, temveč skromnost.

Številni na pot peš

Letošnja prireditev, ki jo je spremljalo lepo sončno vreme, je v Dražgoše privabila okrog 10.000 obiskovalcev, kar je več kot prejšnja leta. Številni so se v Dražgoše podali peš, bodisi v okviru enajstih organiziranih pohodov, bodisi na lastno pest iz Krope ali Železnikov. Mnogi so tako današnjo zgodovinsko in kulturno prireditev izkoristili tudi za rekreacijo.

Zahtevnega nočnega pohoda z najdaljšo tradicijo, 35. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše, se je udeležilo 640 pohodnikov. Med njimi je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je kasneje položil tudi venec pred spomenik padlim v dražgoški bitki

Komentarjev 18
  • Scott 04:34 13.januar 2014.

    Že spet te LAŽGOŠE.?

  • Kranjica 22:53 12.januar 2014.

    @jakec1575 - Odličen komentar, žal je takih premalo. Če bi večina Slovencev tako razmišljala, bi živeli veliko bolje.

  • sprehajalec 22:05 12.januar 2014.

    Luka Lovše, tvoj priljubljen pisatelj Tone Svetina je bil vodja Hitlerjugenda na Bledu.