Slovenija
20 ogledov

Za doplačilo si desetkrat mlad

Leta vozniških izkušenj, ki so potrebna, da nisi več mladi voznik, zavarovalnice Žurnal24 main
Razlika. Za nekatere zavarovalnice si mladi voznik lahko tudi desetkrat, za policijo le enkrat.
Adriatic Slovenica sicer ponuja polico, s katero lahko mladi vozniki vozijo vse avtomobile ali pa le tiste, ki so zavarovani pri njihovi zavarovalnici. Sicer je treba doplačati premijo za vsako vozlo, ki ga mladi vozniki vozijo. Pri Triglavu pa v zameno za opravljen trening varne vožnje, ki traja štiri ure in stane 33 evrov, vrnejo doplačila za vse avtomobile, ki jih vozi mladi voznik in so zavarovani pri Triglavu.

Na upravni enoti so mi rekli, da nisem mladi voznik, na zavarovalnici pa, da sem,” nas je opozorila naša bralka. Malo preden sta se ji iztekli dve leti, ko bi morala biti za volanom povsem trezna, so jo namreč ustavili policisti. Ker ni bila, so ji vzeli vozniško dovoljenje. Zdaj je izpit znova opravila.

Za policijo le enkrat mlad
Na policiji so nam pojasnili, da ima nekdo status mladega voznika le dve leti po prvi pridobitvi vozniškega dovoljenja. Znova bi bil mladi voznik le nekdo, ki bi dovoljenje izgubil takoj po pridobitvi in ga nato spet opravil prej kot v dveh letih. Vsi starejši alkoholni prestopniki pa imajo po veljavni zakonodaji lahko takoj po vnovičnem opravljanju vozniškega dovoljenja v krvi že največ 0,5 grama alkohola (0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). “Voznika, ki mu je bila izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, ne moremo spet obravnavati kot voznika začetnika, saj je imel že izdano vozniško dovoljenje in je že pridobil določene vozniške izkušnje,” pojasnujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Mlad tri leta, od kdaj pa?
Za zavarovalnice pa si mladi voznik tri leta. V zavarovalnici Adriatic Slovenica, Zavarovalnici Maribor in Generali so nam povedali, da tri leta štejejo od pridobitve veljavnega dovoljenja, torej zadnjega opravljanja. Naša bralka sicer trdi, da je na novoizdanem dovoljenju le datum prvega opravljanja vozniškega dovoljenja, vendar je zelo verjetno, da bi zavarovalnice v primeru nesreče podatke preverile v uradnih evidencah.

Na Triglavu pa vozniške izkušnje štejejo od prvega dne, ko človek pridobi vozniško dovoljenje ustrezne kategorije. “Če je nekdo znova opravljal vozniško dovoljenje, pred tem pa je že imel tri leta vozniških izkušenj z vozilom ustrezne kategorije, mu ni treba doplačati premije, kar velja za mlade voznike,” so pojasnili.

Sprememba. Zakon za voznike začetnike s 13. avgustom uvaja obvezen program dodatnega usposabljanja. “Z različnimi skupinskimi delavnicami in vadbo varne vožnje program voznika seznani s tveganji pri vožnji, razlogi in posledicami prometnih nesreč, poskuša pa se tudi spodbujati primeren odnos do drugih udeležencev v prometu,” namen izobraževanja pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.