Slovenija
33 ogledov

Za Durs vile Türkovih ne obstajajo

Vitoslav Türk, vila Suzana Kos
Luksuzne vile. Obdavčene so šele, če oziroma ko jih “zazna” geodetska uprava.

Po medijskem razkritju vil družine direktorja Elesa Vitoslava Türka bi pričakovali, da bo na njihova vrata potrkala davčna uprava (Durs) in jim izročila položnico za plačilo davka na njihove luksuzne nepremičnine, vendar ne bo tako. Razkošni objekti sicer dejansko obstajajo, a bo za ukrepanje davkarije treba počakati, da se znajdejo v evidenci geodetske uprave (Gurs), in sicer “po postopku, ki je skladen s predpisi o evidentiranju nepremičnin, saj se davek odmeri na podlagi podatkov iz javnih evidenc”.

Gurs samo za evidentiranje

Na Gursu tudi ob tem primeru poudarjajo, da je za pravilnost in popolnost podatkov o nepremičnini odgovoren njen lastnik. “Geodetska uprava skrbi predvsem za to, da mu omogoči, da na preprost in učinkovit način sporoči podatke ter evidentira podatke o svoji nepremičnini,” so nas podučili.

Tako se bo ponovila zgodba, ko ob našem razkritju aprila lani za Gurs ni obstajala portoroška vila Rajka Hrvatiča (ocenjena vrednost parcele je bila borih 18 tisočakov). Potem ko so ga pozvali k predložitvi podatkov, je to očitno storil, saj je vrednost njegove vile zdaj ocenjena na 869 tisoč evrov. Na hiši je sicer bančna hipoteka za terjatev v višini petih milijonov, Hrvatič pa je nanjo vpisal še osem milijonov evrov zemljiškoknjižnega dolga.

Komentarjev 7
  • francelj 20:54 31.marec 2013.

    No, normalno je, da je "za ukrepanje davkarije treba počakati, da se znajdejo v evidenci geodetske uprave (Gurs), in sicer “po postopku, ki je skladen s predpisi o evidentiranju nepremičnin, saj se davek odmeri na podlagi podatkov iz javnih evidenc”". ...prikaži več Tako je edino prav, saj se na ta način izogibata dajatvam na svojo hišo tudi predsednik korupcijske komisije Goran Klemenčič in njegova soproga, bogata odvetnica.

  • Žurnalček 11:35 31.marec 2013.

    Takoj za nazaj pokasirati davke n nato podreti vse , razen tistega začetnega kurnika !

  • ennanova 11:18 31.marec 2013.

    Še en navadni dan v banana republikiGospod X je prepisal diplomo, gospa Y je prepisala magisterij, mož Ž je po pomoti zgradil na črno vilo, misleč, da gradi kurnik, gospa W je na črno trgovala z delavci, ne da ...prikaži več bi to vedela, politik ta pa ta ne ve, kako je zaslužil 100 000 €, in je presenečen nad vsoto, ki se je znašla na njegovem računu, za ono političarko je nekdo proti njeni volji ponaredil srednješolsko spričevalo, znani menedžerji so nenadoma zboleli za amnezijo, in se ne spomnijo, kam je šel denar, s katerim so upravljali, nadzorniki ničesar ne nadzorujejo in nimajo pojma, kdo je podpisal škodljive pogodbe za podjetje, katerega delovanje naj bi nadzorovali, obtoženih nikoli ni na sodišče, ker so nenadoma absolutno bolni in morajo doma počivati … Zgodba je iz dneva v dan do pičice enaka. In ljudje?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/895-se-en-navadni-dan-v-banana-republiki