Slovenija
1627 ogledov

Za dva tedna so si skrajšali počitnice

Lilijana Kozlovič Saša Despot
Sodne počitnice bodo letos trajale le dva tedna.

S 1. junijem se določeni ukrepi sproščaju tudi na področju sodstva. Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je na današnji tiskovni konferenci vlade povedala, da bodo s tem datumom nadaljevali z obravnavo nenujnih primerov, ki so se prekinili z 29. marcem, obravnavati pa bodo začeli tudi tiste nenujne primere, ki so se zgodili v času epidemije. Poudarila pa je, da so v nujnih zadevah roki ves čas tekli.

"Posebej pa naj opozorim, da je bil podaljšan rok za zagotovitev materialnih pravic za nadaljnjih osem dni in se bo začel 9. junija. Državljani naj bodo pozorni, kdaj se zanje spremeni situacija," je povedala Kozlovičeva.

Za poslovodstvo so roke podaljšali za tri mesece, da bi zaščitili družbe in podjetja, ki so se v zagati znašla prav zaradi epidemije.

Bodo pa na sodiščih še naprej veljali varnostni ukrepi - nujna bo uporaba zaščitnih mask, tisti, ki kažejo znake bolezni, naj na sodišče ne prihajajo, nujno bo tudi vzdrževanje ustrezne razdalje 1,5 m med ljudmi. Novost je tudi skrajšanje t. i. sodnih počitnic, te bodo letos trajale od 1. do 15. avgusta. 

Prav tako se v zapore že vračajo zaporniki, ki so jim med epidemijo prekinili prestajanje kazni.

Dejanja štajerske varde so nedopustna

Ministrica se je opredelila tudi glede štajerske varde. "To je nedopustno dejanje, pričakujem, da bodo organi ugotovili, za kakšno kršitev gre in jih primerno sankcionirali. V družbi je treba situacijo umiriti, saj smo trenutno razdeljeni na dva pola. Moramo si zastaviti jasne cilje in se nanje osredotočiti."

Opozorila je še na prostorsko stisko sodišč, ki je predstavljala težave že pred epidemijo. "Z notranjimi organizacijskimi ukrepi bomo morali to zagotoviti tako, da bo tudi s finančnega vidika vzdržno," je dodala.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • onxxx 13:44 22.maj 2020.

    Samo plačica je neprimerno boljša.

  • Avatar Leon
    Leon 13:32 22.maj 2020.

    Gospa Liljana iz Arso na pravosodje ....saj je to podobno napovedovanju vremena .