Slovenija
27 ogledov

Za evro bo treba žrtvovati demokracijo

Evro Reuters
Države z evrom se bodo morale odpovedati normalni demokraciji in ECB bo morala natisniti denar, da bo lahko evro preživel, je dejal turški veleposlanik v Evropski uniji (EU) na predvečer vrha voditeljev EU.

Za ustrezno rešitev je veleposlanik Selim Kuneralp v pogovoru za EUobserver označil predlog za večji naduor nad proračuni posameznih članic povezave in aktivnejšo vlogo ECB. Po njegovem mnenju tradicionalne demokratične strukture nimajo več prihodnosti v pokrizni Evropi.

"V predvolilni kampanji imate stranko, ki bo rekla 'Znižali bomo davke in investirali v to ali ono, da bomo zgradili šole in boljše bolnišnice'. Druga stranka pa bo obljubila, da bo storila še več, kot obljublja prva stranka. Tako pride do tekmovanja, kdo bo porabil več. Ampak če imate takšne vrste mehanizem (s centralno kontrolo), tega stranke ne bodo več mogle početi."

"Ne vidim nobene druge možnosti – ali imate enotno denarno valuto s fiskalno unijo ali pa nimate skupne valute," je še dejal. Meni, da je Nemčija dober zgled drugim državam, saj ji je v zadnjih desetih letih uspelo plače obržati na nizki ravni in obdržati zdrave banke. "To so Nemci ... To so odgovorni ljudje. V Grčiji greste lahko na banko in si izposodite denar za počitnice. V Nemčiji si lahko izposodite denar le za stvari, ki prinašajo vrednost."

Dodal je še, da turške banke niso izpostavljene slabim kreditom, a vseeno bo, če bo Evropa zapadla v novo recesijo, ogroženo tudi turško gospodarstvo. Sam sicer ostaja optimist in kljub paničnim napovedim o propadu evra v evropskih in svetovnih časopis meni, da bo voditeljem držav EU krizo uspelo preproditi in ohraniti enotno evropsko valuto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.