Slovenija
39 ogledov

Za evro devet kun

V gospodarskih krogih grožnjo hrvaškega guvernerja s padcem tečaja razlagajo kot Žurnal24 main
Padec tečaja hrvaške nacionalne valute nasproti evru z razmerja 7:1 na 8 ali 9 :1 je neizbežen. Vprašanje je le, kdaj se bo to zgodilo.

Tako danes poročajo hrvaški mediji, ki se sklicujejo na besede guvernerja Hrvaške nacionalne banke Željka Rohatinskega. "Če vlada ne bo zmanjšala porabe javnega denarja, obramba tečaja ne bo imela več nikakršnega smisla, položaj na Hrvaškem pa bo še težji," je povedal v intervjuju za Poslovni dnevnik in vlado pozval k reformam.

Padec tečaja proti osmim ali devetim kunam za evro bi morda vrnil nasmeh maloštevilnim izvoznikom, a bi hkrati na kolena postavil številne dolžnike. Hrvaški državljani so zadolženi za 117 milijard kun, predvsem z valutno klavzulo, gospodarske družbe pa še za več.

V ekonomskih krogih njegov nastop razlagajo kot dodatni pritisk na premierko Jadranko Kosor, da zmanjša proračun in novo zadolževanje države, a tudi kot znak, da se tečaj ne bo dolgo obdržal, če država ne bo izvedla reform. Ta teden se je zadolžila za 1,2 milijarde ameriških dolarjev, guverner hrvaške banke trdi, da bodo do konca leta potrebovali še dodatni dve milijardi evrov. "Mislim, da je ocena Rohatinskega realistična. Prišel bo čas, ko se ne bo več splačalo braniti obstoječega tečaja," je povedal Vladimir Gligorov, izvedenec dunajskega inštituta za gospodarske raziskave (WIIW). Fiksiranje tečaja po njegovem tudi do zdaj ni imelo smisla, ker ni spodbudilo strukturnih reform, je pa zmanjšalo stroške financiranja javne porabe in proračunskega primanjkljaja.

Kljub ostrim ocenam se padec tečaja najverjetneje ne bo zgodil čez noč. "Hotel sem reči in zopet ponavljam, da stabilen tečaj nima alternative," je Rohatinski danes dejal za Večenji list. "HNB bo za zdaj obdržala stabilnost tečaja, a treba je vedeti, da ima stabilnost svojo ceno. Želimo zadržati ali povečati konkurenčnost gospodarstva, kar se lahko naredi tudi drugače, z zmanjšanjem stroškov. Če se rast stroškov ne zaustavi, nam ne bo preostalo nič drugega, kot da spustimo tečaj. Ne danes, jutri ali za tri mesece, ampak v prihodnosti," je dejal in pozitivno ocenil načrt gospodarskih reform. Bolj je skeptičen, ali ga bo premierki uspelo izpeljati. "Ni dobro, da se odlaga rebalans z argumentom, da se čaka na turizem. Sezona ne bo prinesla spektakularne rasti prihodkov." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.