Slovenija
0 ogledov

"Za gnečo na Obrežju krivi Turki"

Žurnal24 main
Notranji minister je pojasnil, da je bil vzrok za dolge čakalne vrste na mejnem prehodu Obrežje veliko število turških državljanov, ki so se vračali na delo v zahodno Evropo.
" Gneča je nastajala zaradi doslednega preverjanja vseh vizumov vsem ljudem, ki pač vstopajo v ta prostor," je dejal Dragutin Mate in s tem zanikal ugibanja, da bi lahko bila gneča posledica začetka delovanja schengenskega informacijskega sistema (SIS I za vse).

SIS I za vse, ki so ga slovenski policisti uradno začeli uporabljati v soboto, je bil po Matejevih besedah sicer priključen že prejšnji teden v ponedeljek, vendar čez konec tedna načrtovano ni deloval v polnem obsegu. To se bo zgodilo šele danes, je pojasnil minister.

Mate poleg tega pričakuje, da v prihodnje za vstop v državo ne bo treba čakati tako dolgo kot v nedeljo, saj je glavnina ljudi že končala svoje dopuste.

V nedeljo je bilo treba za vstop v Slovenijo na mejnem prehodu Obrežje čakati tudi več kot osem ur, krivdo za to pa so mediji pripisali informacijskemu sistemu SIS I za vse, ki so ga slovenski policisti začeli uporabljati za iskanje in vnos podatkov o osebah in predmetih, za katere je izdan nalog za iskanje. Ker naj bi se v nedeljo čez mejo večinoma vračali državljani tretjih držav, ki za vstop v EU potrebujejo vizum, je treba gnečo pripisati predvsem strožjim pravilom, ki so jih bili policisti dolžni izvajati pri preverjanju vizumov ob vstopu v območje brez meja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.