Slovenija
40346 ogledov

"Za isto premijo bi nekdo dobil 1300 evrov, jaz sem jih pa samo 800"

Denar, evri, plača Profimedia
Bralca je zmotilo, da je plačal zavarovanje za potovanje v vrednosti 1300 evrov, čeprav je zavarovalnica nosila tveganje le za 800 evrov.

Včasih nam splet nesrečnih okoliščin onemogoči potovanje in v tem primeru je ključno imeti zavarovanje za riziko odpovedi. To zavarovanje krije stroške potovanja, nastanitve, prevoza ali vstopnice v primeru nepredvidenih dogodkov (recimo smrti svojca, bolezni, uradnih pozivov ali elementarnih nesreč v kraju bivanja).

Plačal zavarovalnino za 1.300 evrov, čeprav je najvišja možna škoda 800 evrov

Zavarovanje odpovedi potovanja – z družino so se odpravljali na smučanje –, je sklenil tudi naš bralec. Ko je njegov otrok tik pred počitnicami zbolel, je moral potovanje odpovedati.

"Plačali smo 1.300 evrov in odpovedali pred odhodom. Agencija, s katero naj bi šli, nam je vrnila približno 500 evrov (za smučarske karte, ki jih nismo kupili in nekaj za šolo smučanja). 800 evrov bi morali, če ne bi imeli zavarovano, plačati sami. Zdaj pa bo ta znesek plačala zavarovalnica," pojasnjuje bralec.

Na srečo torej ni izgubil ničesar razen zavarovalne premije, ki jo je plačal. A kljub temu se mu porajalo vprašanje, zakaj je moral plačati zavarovalnino za 1.300 evrov, če je bila očitno najvišja škoda, ki jo bo pokrila zavarovalnica, 800 evrov? Zavarovalnina se namreč obračune od višine zneska, ki ga zavaruješ. Pri eni od zavarovalnic je premija za 1300 evrov vredno potovanje 68 evrov, za 800 evrov pa 41. Ali povedano še drugače, kaj ga je zmotilo, nekdo drugi bi za enako premijo lahko dobil povrnenih 1300 evrov (če agencija v primeru odpovedi ne bi vrnila nič denarja), on pa je zavarovalnico stal le 800 evrov, premijo pa je plačal enako.

Zavarovalnice smo zato povprašali:

  • Za kakšen znesek se sklene zavarovanje rizika odpovedi, za vrednost potovanja ali za najvišji znesek, ki se v primeru odpovedi zadnji hip ne vrne? Zakaj?
  • Ali bi lahko bralec veljavno sklenil zavarovanje le za 800 evrov, kolikor je bil najvišji nevračljiv znesek v primeru odpovedi?
  • Če je potrebno premijo plačati od celotnega stroška potovanja, zneski povračila v primeru odpovedi pa so različni, ali to ne pomeni, da zavarovanci enako premijo plačajo za različno zavarovanje?

Znesek je odvisen tudi od agencije

"Bralcu svetujemo, naj pojasnila poišče pri turistični agenciji, kjer je sklenil pogodbo ob nakupu turističnega aranžmaja. V pogodbi morajo biti določeni tudi pogoji za povrnitev kupnine zaradi odpovedi potovanja in višina povračila glede na datum odpovedi potovanja," so nam uvodoma pojasnili na zavarovalnici Generali.

Smučanje smučišče vogel | Avtor: Profimedia Profimedia
V primeru našega bralca je, kot rečeno, agencija ob odpovedi tik pred zdajci sama povrnila 500 evrov, razliko do polne kupnine 1.300 evrov pa zavarovalnica. Na Generali pa pravijo, da lahko zavarovalnica ob odpovedi potovanja izplača tudi celoten znesek potovanja, če je tako določeno v splošnih pogojih turistične agencije in splošnih pogojih zavarovalnice. "Zato se za obračun premije upošteva v zavarovalno vsoto celoten znesek potovanja, kar je v tem primeru 1.300 evrov," dodajajo.

Pri zavarovalnici Generali predstavlja zavarovalna vsota pri zavarovanju odpovedi turističnega potovanja celoten znesek potovanja, saj se v primerih, ki so določeni v splošnih pogojih, ob odpovedi lahko povrne celoten znesek vrednosti potovanja.

Ob nakupu turističnega aranžmaja se namreč s turistično agencijo sklene pogodba, kjer je opredeljeno tudi vračilo kupnine v primeru odpovedi. Vsaka turistična agencija razpolaga s svojimi splošnimi pogoji, storitev rizika odpovedi pa zagotavljajo v sodelovanju z zavarovalnico.

"Turistična agencija ima torej z izbrano zavarovalnico sklenjeno pogodbo o sodelovanju, v kateri so opredeljeni vsi pogoji sodelovanja - tudi povrnitve kupnine v primeru odpovedi zaradi različnih dejavnikov in v različnem obdobju do začetka potovanja," pojasnjujejo na zavarovalnici Generali.

Strošek odpovedi ni (nujno) enak strošku cene potovanja

Podobna pojasnila nam podajo tudi pri zavarovalnici Sava. "Pri zavarovanju rizika odpovedi potovanj je osnova za obračun premije zavarovalna vrednost, ki predstavlja polno ceno potovanja. Dajatev zavarovalnice oziroma zavarovalnina, katere višina se ugotavlja v primeru nastanka zavarovalnega primera, predstavlja stroške odpovedi potovanja, ki jih mora potnik ob odpovedi ali neudeležbi plačati ponudniku potovalne storitve in so določeni v pogojih pogodbe o potovanju, ki jo skleneta potnik in ponudnik potovalne storitve," pravijo – ti stroški so običajno odvisni od vrednosti potovanja in od tega, koliko dni pred potovanjem je bilo to odpovedano.

Zavarovalnica pri sklepanju zavarovanj tako sploh ne ugotavlja višine dogovorjenih odpovednih stroškov posamezne potovalne pogodbe, na podlagi katere se sklepa zavarovanje, ampak premijo obračuna na podlagi celotne vrednosti potovanja.

A osnova za obračun premije (polna cena potovanja) je le ena od kategorij, na podlagi katere izračunajo premijo, poudarijo na zavarovalnici Sava – na premijo namreč vplivajo še oblika kritja, vključitev franšize itd. "Višina dejanskih stroškov, ki jih mora potnik povrniti ponudniku potovalne storitve v primeru odpovedi potovanja, ne predstavlja kategorije, na podlagi katere bi obračunavali premijo," poudarjajo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 19
  • pravičnik77 13:28 09.april 2024.

    ha ha, ta frajer bi rad še zaslužu 500 EUar. no ja sej ni neumen, ampak ja, je neumen, al se pa dela neumnega.

  • Avatar NemškiPartizan
    NemškiPartizan 11:34 09.april 2024.

    To ni krivda zavarovlanic ampak Boštjančiča ministra

  • Avatar Migrant
    Migrant 11:28 09.april 2024.

    WUF WUF AUUUU WUF WUF