Slovenija
13 ogledov

Za izkaznico več kot za kazen

slovenija 30.08.2012 hisa, vila, luksuz, foto: Shutterstock Shutterstock
Energetske izkaznice. Ministrstvo cen ne bo omejevalo, trg naj jih uredi kar sam.

Kazen za prodajo ali novo oddajo nepremičnine za več kot 12 mesecev brez energetske izkaznice bo po sprejemu novega energetskega zakona znašala 300 evrov. Ministrstvo kazni prvo leto po sprejemu zakona sicer še ne bo izrekalo.

Po navedbah Zveze potrošnikov Slovenije cena za izkaznico za enodružinsko stavbo trenutno znaša okoli 400 evrov. Generalni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Bojan Kumer pa pravi, da pričakujejo, da bo konkurenca med izdajatelji ceno izkaznic znižala: "Trg se bo verjetno normaliziral v enem letu. Potrošniki pa naj namesto treh ali štirih ponudb poiščejo 50 ponudb; ena bo zagotovo veliko cenejša."

Urejali bodo še naknadno

Kdo bo nadziral izdajatelje ter prodajo in oddajo stavb brez izkaznic, še ni znano. Kumer pravi, da bodo to podrobneje uredili s podzakonskimi akti šele po sprejemu novele zakona, predvidoma do jeseni.

Energetske izkaznice bi morale imeti vse stavbe ob prodaji ali oddaji že od leta 2009, vendar je bilo do zdaj izdanih zgolj okoli 150 izkaznic. Državni svet pa je na novelo prejšnji teden izglasoval še veto, zato bo parlament o njem glasoval vnovič.   

Komentarjev 3
  • kitajc 20:35 12.februar 2014.

    Energetska izkaznica kot jo vidi Inženirska zbornica Slovenijehttp://izs.mitv.si/asset/anSKYFm5NZYtsMDnJ

  • allstarr111 19:56 12.februar 2014.

    Pri zadevah ki so "nujne" ne veljajo tržne zakonitosti, konkurenca še manj, naj uredijo da če že mora bit izkaznica, da lahko vsak ki ima SP naredi popis stanja in šele potem se bo cena znižala, dokler boso lahko delali ...prikaži več samo ljudje ki so požegnani cena padla ne bo, iz 150 bo zrasla do jeseni na 1500 garantirano, če ne raje na 2000.

  • maresem 18:14 12.februar 2014.

    Seveda ne bo omejevalo cen.... ker bi bilo to v korist državljanov... boli jih k.... za nas, svinje koritarske.