Slovenija
30 ogledov

Za kadilce sto tisočakov

kajenje Shutterstock
Zasvojenost. Imamo svetovanja, linijo, nevladne programe, a vse več kadilcev

Kajenje. V Sloveniji za programe opuščanja in preprečevanja kajenja namenimo več kot 100.000 evrov na leto, vendar število kadilcev kljub temu narašča.

Leta 2008 smo imeli 20,7 odstotka kadilcev med 25. in 64. letom, po štirih letih je delež teh narastel na 22,6 odstotka, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa trenutno kadi kar 24 odstotkov Slovencev, starih od 15 do 64 let.

"Pomembno zmanjšanje števila kadilcev je bilo leto po uvedbi prepovedi kajenja v javnih prostorih, zatem pa se je začel delež povečevati," pravijo na NIJZ. Kot dodajajo, se delež kadilcev v zadnjih letih viša predvsem na račun žensk, neugodni trendi pa se kažejo tudi med mladostniki in mladimi, "kar kaže na potrebo po čimprejšnjem ukrepanju".

Kličete lahko tri ure na dan

Kadilcem, ki bi želeli opustiti to škodljivo navado, so tako na voljo brezplačna individualna ali skupinska svetovanja, ki se izvajajo v vzgojno-varstvenih centrih v zdravstvenih domovih. Od leta 2008 pa je na voljo tudi brezplačna številka 080 2777, ki kadilce h klicu poziva na škatlicah cigaret. O programu, ki stane 20.000 evrov na leto, na ministrstvu za zdravje pravijo, da je "na splošno uspešen". Gre za linijo, ki je ob delavnikih odprta tri ure na dan, vse klice kadilcev in abstinentov pa sprejema en "dodatno usposobljeni svetovalec". Kot pravijo na NIJZ, so imeli predlani dva tisoč klicev, ljudje pa pokličejo iz različnih razlogov: "Nekateri iz radovednosti, drugi iščejo informacije, kako bi se lotili opuščanja kajenja, pogovarjajo se o abstinenčni krizi ..."

Pomembno, da ne škodujejo

"Pri odvajanju od kajenja je veliko odvisno od vsakega posameznika. Nekateri prenehajo čez noč, marsikdo pa potrebuje pomoč," razlaga Tomaž Čakš z NIJZ in dodaja, da je pomoč usmerjena predvsem v vedenjsko spremembo in farmakološko podporo, kot je nikotinska nadomestna terapija.

Na spletu pa najdemo tudi celo vrsto plačljivih programov za opustitev kajenja. Nekateri ponujajo lasersko terapijo, drugi bioresonančno metodo, pri enem od ponudnikov pa se opuščanja kajenja lotevajo s posebnimi filtri, ki jih kadilec uporablja pri kajenju in z njimi postopno zmanjšuje vnos nikotina v telo. "Pomembno je predvsem, da ne škodujejo – kar pomeni tudi to, da zaradi njih pacient ni ob velike količine denarja. Če pa komu pomagajo, je to samo dobro," pa o alternativnih metodah pravi Čakš.

Komentarjev 13
  • mph 01:05 27.januar 2014.

    Sem ti dal plus, ker se strinjam s tvojim komentarjem, da je še en kup drugih virov, ki škodijo zdravju. Kakšen pa je to tvoj argument? Ravno zato, ker je zrak že postal zelo slabe kvalitete, je še toliko bolj ...prikaži več pomembno zmanjšat ostale obremenitve. Glede tovarn je težko, da bo kaj na kratek rok, tukaj pa je potrebno malo dobre volje.

  • mph 01:03 27.januar 2014.

    Na žalost sem spoznal v življenju kar nekaj takih primerov, ko ni za najbolj poceni igrače za otroke, so vsi oblačeni slabo na RK ali Karitasu ... ampak samo, da je denar za čike in po možnosti alko.

  • mph 01:02 27.januar 2014.

    Kakšen pa je to bedast komentar? Se pravi po tvoje je ok, da je kadilec plačan 8 ur od tega pa 1 na dan pokuri za svojo razvado? In mirac je bil več kot dobrodušen, v praksi nihče ne porabi ...prikaži več samo 5 minut, kar vem iz svoje firme in drugih je to praviloma 10 do 15. Grej pa običajno najmanj enih 4x do 6x. Nekateri tudi več