Slovenija
34042 ogledov

Za kilometrino boste po novem dobili manj

Voznik Profimedias
Vlada je znižala višino povračila stroškov prevoza na delo in z dela.

Do nedavnega so bili stroški prevoza na delo in z dela plačani po 0,18 evra/kilometer. Z Uredbo o spremembah Uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki je bila objavljena 1. julija, pa se znesek znižuje. "Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,13 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča. Znesek se bo uskladil enkrat letno s koeficientom rasti cen goriv in maziv za osebna vozila najpozneje v decembru tekočega leta za povračila stroškov prevoza na delo in z dela za naslednje leto," je ministrstvo za finance zapisalo v pojasnilu.

Zaposlenim, ki bodo za prevoz na delo uporabljali javni prevoz, se ne bo vštevalo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja najmanj v višini 30 evrov mesečno ali v višini imenske neprenosne mesečne vozovnice. Delojemalec bo moral delodajalcu predložiti dokazilo o nakupu te vozovnice. "Oba zneska pa se priznavata sorazmerno glede na dneve prisotnosti na delu. To pomeni, da je minimalni znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo, 30 evrov (v primeru celomesečne delovne obveznosti), čeprav bi po izračunu kilometrine po splošnem pravilu (znesek kilometrine) znašal znesek, ki ne se všteva v davčno osnovo, manj kot 30 evrov," so razložili.

Javni uslužbenci, na katere se nanaša Dogovor o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev, zamiku izplačilnega dneva plače pri proračunskih uporabnikih ter regresu za letni dopust za leto 2021, bodo stroške dobili obračunane po novem že za mesec junij. Ostali delojemalci, na katere se dogovor ne naša, pa bodo po novem dobili plačane stroške za mesec avgust.  

Povračilo stroškov za prevoz na delo se tako kot do zdaj všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja delojemalca, če ima ta pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene in mu delodajalec za tako uporabo službenega vozila zagotovi tudi gorivo.

Ohranila se je tudi ureditev za delojemalce, ki dosegajo dohodek iz delovnega razmerja iz tujine, in sicer se strošek prevoza na delo in z dela ne všteva v davčno osnovo do višine 0,18 evra za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega prebivališča.

Komentarjev 23
  • Janice_Conners 15:35 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • vinterJasmin 08:51 08.julij 2021.

    dobro so nas nategnili, za tise ki so v javni upravi pomeni da ko bo bencin več kot 1,35 € bo nadomestilo ostalo enako 0,13 in se ne bo več uskljajevalo s ceno goriv je že nekaj smrdelo ko so ...prikaži več jim višali na 10% cena goriva

  • rd2dmk2 22:42 07.julij 2021.

    ok so sprejel. a se je danes ( včeraj, predvčerajšnjim ) kaj slišalo sindikate ? ko se je šlo za JU, so pa močno upili. žal bo spet ubogi delavec pri zasebniku moral stisnt zobe in pas. da bo gospoda ...prikaži veča lahk se vozila v svojo firmo in pa na izlet s službenim avtom.