Slovenija
29 ogledov

Za koliko so se opolnoči spremenile cene energentov

Cene na Petrolu Žurnal24 main
Z današnjim dnem so cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja prepuščene trgu. Kaj se je zgodilo?

Opolnoči je pričela veljati uredba, s katero je vlada delno liberalizirala trg naftnih derivatov pri nas. Trgovci tako pri oblikovanju cen 98- in večoktanskega bencina ter kurilnega olja nimajo več državnih omejitev, cene pa so prepuščene trgu. To pomeni, da lahko trgovci ceni za ta dva energentna spreminjajo po mili volji celo večkrat na dan. 

Uredba na pričetku veljave še ni prinesla bistvenih sprememb na črpalkah. Tako je bila zjutraj na Petrolovi črpalki na Barju na južni ljubljanski obvoznici, ki je ena najbolj tranzitnih v državi, cena 100-oktanskega bencina še vedno nespremenjena pri 1,23 evra za liter. Tudi na treh drugih srvisih, kamor smo poklicali, niso spreminjali cen. 

Eden izmed prodajalcev nam je sicer povedal, da naj bi se na nekaterih servisih za malenkost pocenilo kurilno olje, in sicer naj bi neuradno padla cena z 0,705 na okroglih 0,7 evra za liter. Na uradni spletni strani Petrola teh sprememb za zdaj ni zaznati. 

Drugi veliki naftni trgovec OMV je že vnaprej najavil, da bo za začetek cene obeh goriv pustil nespremenjene. 

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je včeraj izrazila svoje ogorčenje nad liberalizacijo, saj bo po njihovem prinesla predvsem višje cene, ker so že doslej imeli trgovci možnost zniževanja svojih cen, pa tega razen enega ni storil noben od trgovcev. Odločitev vlade, da delno liberalizira cene, so tako pri ZPS označili za darilo oligopolne korporacije. Nasprotno pri Gospodarski zbornici Slovenije liberalizacijo pozdravljajo.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5
  • mph 00:28 10.april 2016.

    Zelo se Cerar trudi, da bi prišel v zgodovino kot največji škodljivec za to državo.

  • Dolfi 17:44 09.april 2016.

    Če bo predrago, bomo pa šli v Avstrijo!

  • stilist 15:08 09.april 2016.

    Imajo taktiko: Počasi se žaba dere. (dreti =dajati iz kože)