Slovenija
78 ogledov

Za kopanje ni zadržkov

Na Mlinem, kjer kopanje uradno ni dovoljeno, občinski redarji po besedah župana Žurnal24 main
Blejsko jezero. Kopalna sezona se bo začela sredi tedna. Težave z algami, hrano in fekalijami.

Bled. “Na podlagi meritev ni zadržkov za kopanje, dejstvo pa je, da gre za prehranjenost Blejskega jezera; v njem je preveč hranil, med kopalno sezono pa se pridružijo še fekalije,” pred kopalno sezono na Bledu, ki se bo začela sredi prihodnjega tedna, pravi limnologinja Špela Remec Rekar z Urada za hidrologijo in stanje okolja Agencije Republike Slovenije za okolje.

20 stopinj ima trenutno Blejsko jezero.

Vzorčenje Blejskega jezera, ki ga je Remec Rekarjeva opravila konec maja, je pokazalo, da se stanje jezera ne izboljšuje, temveč slabša. “Na površju jezera sicer ni toksičnih alg, a cvetijo zlato rjave, ki imajo zelo neprijeten vonj, niso pa strupene,” pojasnjuje.

V jezeru 22 ton hrane
Ocenjuje, da ribiči v jezero na leto zmečejo dobrih 22 ton hrane za ribe boili, medtem ko ribiči trdijo, da je odvržejo vsaj polovico manj. “A tudi to je za tako majhno jezero, kot je Blejsko, preveč,” poudarja in dodaja, da na slabo stanje jezera vplivajo tudi neurejena kanalizacija, kmetijstvo v pojezerju in neurejeno kopanje.

Na površju jezera sicer ni toksičnih alg, a cvetijo zlato rjave, ki imajo zelo neprijeten vonj, niso pa strupene.
Špela Remec Rekar, limnologinja

O težavah glede omejitve vnosa hranil v jezero so se ta teden pogovarjali s predstavniki okoljskega in kmetijskega ministrstva, slovenske ribiške zveze ter Občine Bled, a dogovora niso dosegli, pravi.

“Na potezi je država”
Občina Bled je sicer z odlokom prepovedala ribiško taborjenje ob jezeru in vnos hrane s posebnimi čolnički, a nujen je tudi odlok o prepovedi krmljenja rib, rac in labodov. “Ta odlok lahko sprejme le država, saj vode upravlja ona. Njenega zagotovila, kdaj – če sploh – ga bo sprejela, nimamo,” pravi blejski župan Janez Fajfar. Ribiči so s količino hrane, ki jo lahko zmečejo v jezero, seznanjeni, to je zapisano tudi na ribiških dovolilnicah, težava pa je v nadzoru. Poleg ribiških čuvajev imajo tudi občinski redarji pooblastila, da lahko kaznujejo ribiče, ki kršijo omenjeni občinski odlok. “Za zdaj jih le opozarjajo, če pa se bo to ponavljalo, jih bodo tudi kaznovali. Prav tako bodo opozarjali kopalce, ki se bodo kopali zunaj kopalnih voda, saj ni celo jezero kopalni bazen. Tega ni nikjer po svetu in tudi na Bledu ne more biti,” poudarja župan.

Opozarjali bodo
Informativne table. Občina Bled bo še pred poletjem v Zdraviliškem parku in parku pod promenado namestila opozorilne table o prepovedi kopanja in ležanja na travi, na območjih kopalnih voda v Mali in Veliki Zaki, pod Grand hotelom Toplice in Vilo Bled ter na Grajskem kopališču pa informativne table, na katerih bosta označeni temperatura jezera in ustreznost oziroma neustreznost vode za kopanje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.