Slovenija
29 ogledov

Za krajšanje čakalnih dob sedem milijonov evrov

ministrstvo za zdravje Anže Petkovšek
Premier Cerar je na današnjem sestanku z direktorji bolnišnic podprl delo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc. Meni, da ministrica dela "konkretne korake v smeri reforme" in da bodo spremembe v zdravstvu take, da bodo "ljudje lahko pomirjeni."

Letos bo za skrajševanje vrst na voljo več kot sedem milijonov evrov, prednost pa bodo imeli prvi specialistični pregledi in nujni pregledi, napoveduje ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se je danes skupaj s predsednikom vlade Cerarjem sestala z direktorji bolnišnic. in jim predstavila rezultate pilotnega projekta za skrajševanje čakalnih vrst. Primere dobrih praks bodo vpeljali na celoten zdravstveni sistem.

Na seznamih ljudje, ki so že umrli

Čakalne dobe v zdravstvu se daljšajo že nekaj let. Pilotni projekt, ki ga izvajajo v bolnišnicah Celje, Izola in Valdoltra ter v zdravstvenih domovih Celje, Koper, Izola in Piran pa je pokazal, da  so na čakalnih seznamih bolniki, ki bodisi niso zdravstveno sposobne priti na poseg ali pa se za poseg še odločajo. Na seznamih pa so tudi osebe, ki na poseg niso prišle in tega niso sporočile ter tudi že pokojni.

Ministrica: Čakalne dobe niso vedno realne

Predvsem ortopedske bolnišnice vodijo čakalne sezname po določenih zdravnikih. "Te podatke se nato javi Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, kjer pa upoštevajo povprečje in to seveda ni realni odsev dejanskega stanja," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. "To pomeni, da bo s sistemsko treba preiti na neko vmesno listo, kjer bo nekdo ponovno preverjal zdravstveno stanje oseb, ki se za poseg niso odločili," pravi ministrica, ki ocenjuje, da bi s tem dobili veliko realnejše, krajše čakalne dobe.

Delo po rednem delovnem času

Zbranim direktorjem bolnišnic so danes predstavili delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zdravstvenega inšpektorata, ki bo obiskovala javne zavode in jim pomagala ter svetovala, da bi čakajoči bolniki čim prej prišli na vrsto za pregled ali poseg ter da hkrati ne bi prišlo do preskakovanj vrst. Vsi zavodi, ki so se vključili v pilotni projekt, bodo podali zahtevo za odobritev posebnega programa, ki ga bodo lahko izvajali zunaj rednega delovnega časa prek podjemnih pogodb. "Vsak zavod bo imel svojo pogodbo, vse bo sledljivo," je dodala.

Ministrstvo za zdravje bo s posegi zunaj rednega delovnega časa skrajšalo čakalne vrste za koronarografije, operacije hrbtenice, rame, kolena, dimeljske kile in na perifernem žilju.

Cerar: Ljudje bodo lahko pomirjeni

ministrstvo za zdravje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sestanka z ministrico za zdravje in direktorji slovenskih bolnišnic se je udeležil tudi premier Miro Cerar, ki prve konkretne izboljšave na področju skrajševanja čakalnih dob pričakuje že letos.

Cerar je izrazil podporo Kolar Celarčevi in njeni ekipi, za katero meni, da se loteva zelo konkretnih korakov v smeri reforme. Že jeseni oz. pozimi bodo ti ukrepi pripeljali do prvih vidnih učinkov na področju skrajševanja čakalnih dob, za kar se zavzema tako vlada kot tudi SMC, je dejal Cerar. "Vsi zdravstveni delavci morajo vedeti, da bo vlada storila vse, skupaj v sodelovanju z njimi, s posluhom tudi za njihovo mnenje, da izvedemo to reformo in skrajšamo čakalne dobe," je dejal Cerar.

Poleg tega je premier napovedal takšne spremembe v okviru zdravstva, "da bodo lahko ljudje v Sloveniji pomirjeni", da bodo vedeli, da jim bo javno zdravstvo na razpolago in da se bo še izboljšalo ter da bodo lahko pričakovali varno starost."Vlada gre v te spremembe odločno," je poudaril Cerar. Od ministrice Kolar Celarčeve pa pričakuje, da sledi načrtom, ki si jih je zadala, da bodo že letos vidne prve konkretne izboljšave na področju skrajševanja čakalnih vrst.

dezurni@zurnal24.si

 


 

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:00 21.junij 2016.

    7 milijonov bodo porabil za prisklednike, čakalne vrste bodo pa skrajšal z črtanjem spet nekaj % od tistih ki so že pokojni. Tako lahko vedno znova opravičijo zaslužkarje obenem pa je v statistiki prikazano kot da so se čakalne dobe ...prikaži več skrajšale.Jz ne vem. Za banke ste takoj staknil milijardo, za več specialističnih zaposlitev in izobraževanj v zdravstvu kar bi na dolgi rok skrajšalo čakalne vrste pa ne dajete nič dodatnega denarja.Pravite ja tok milijonov bomo namenil v skrajšanje čakalnih vrst. Kaj konkretno to pomen. Kdo točno bo dobil več denarja? O teh pomembnih točnih razčlembah postavke "čakalna vrsta" pa niti besedice.

  • Avatar čavez
    čavez 07:56 21.junij 2016.

    Sedem milijonov evrov bodo naši bogovi v belem porabili za nadure v izležavanju in zasebnih ordinacijah, raja bo pa vseeno čakala v nedogled, vlada se bo pa itak zamenjala in ponovno ne bo nihče odgovoren.

  • dragec 00:08 21.junij 2016.

    Kaj pa zdravstvena zavarovalnica???????