Slovenija
88 ogledov

Za milijone "štancali številke"

Robertu Rotarju, ki se je pred leti vozil z zasebnim letalom, je sodišče na prvi Žurnal24 main
Avtomobilske nalepke. Sodna bitka za odškodnino in opozicijski protiudarec.

“Posel z avtomobilskimi nalepkami je bil v celoti načrtovan leta 1998 med Bandljem in Šuštarjem, takratnemu ministru Bohincu pa je bil vsiljen,” je na odboru za notranjo politiko trdil Vinko Gorenak. Da je od podpisa pogodbe z družbo Mirage Holography Studio do dobave prvih nalepk minilo “kakih sedem dni”, je, kot je dejal, farsa, ki naj bi dokazovala, da je bil posel dogovorjen vnaprej.

Kdo so akterji danes?
Nove službe. Mirko Bandelj, najprej notranji minister, nato pa generalni sekretar vlade, je odvetnik. Miloš Šuštar, nekdanji generalni sekretar, ki je sedel v komisiji, ki je odločala o poslu z Mirageom, ni več prokurist te družbe; zdaj dela v šolstvu. Podjetje Mirage Roberta Rotarja pa je, potem ko je izgubilo posel z državo, končalo v prisilni poravnavi.

Štancali številke
Gorenak je povedal še, da Mirage nalepk ni nikoli delal, temveč je nanje “samo štancal serijske številke”, in da so vse naredili v Cetisu. Ta pa je posel dobil le, “ker je pristal, da ga bo dal Mirageu”.

Gorenak ni pozabil omeniti niti, da je podjetju zaradi poslov z državo šlo tako dobro, “da so imeli celo zasebno letalo, startali pa so s fotokopirnico”. Odvetnik Miragea je v pogovoru z nami zavrnil vse obtožbe in pojasnil, da leta 1998 to nikakor ni bilo garažno, ampak zelo uspešno tehnološko podjetje, ki je pred tem med drugim delalo bančne kartice.

Tako notranja ministrica Katarina Kresal kot državni pravobranilci, ki državo branijo v odškodninski tožbi Miragea, so zagotovili, da so storili vse, da zaščitijo interes države. Gorenak pa je o tem podvomil, saj je država odškodninsko tožbo na prvi stopnji izgubila, na zaslišanje pa ni bil vabljen niti nekdanji minister Mate.

Prav on je predčasno prekinil pogodbo z Mirageem, država pa si je s tem nakopala 4,6 milijona evrov težko odškodninsko tožbo. Pravobranilstvo se je sicer pritožilo na sodbo, da Mirage dobi 3,6 milijona evrov odškodnine. A pritožil se je tudi Mirage, ki hoče še preostalo četrtino zavrnjene odškodnine (1,1 milijona evrov). Se je pa včerajšnja triurna razprava na odboru končala tudi s sklepom, naj na celoten postopek in posel oko vržejo tožilci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.