Zdravje > Aktualno
24 ogledov

Za Mishalyja poročilo o otroški srčni kirurgiji nepopolno

otroci, srčna kirurgija, operacija, srce Profimedias
Izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly je poročilo o otroški srčni kirurgiji označil za delno in nepopolno. Komisija pa z njim naj ne bi opravila razgovora.

Izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly je v odzivu na dogajanje v zvezi s poročilom o nadzoru nad otroškim kardiokirurškim programom v UKC Ljubljana za obdobje 2007-2014 dejal, da nikoli ni bil uradno obveščen o komisiji za nadzorni komisiji in o tem, da nastaja poročilo. Mishaly je ob tem še zapisal, da predvideva, da ga bodo povabili k razgovoru in bom lahko zagotovil relevantne informacije in strokovne odgovore. Iz tega lahko le sklepa, da gre za delno poročilo, ki se ne nanaša na njegovo delo.

Mishaly je ob tem v odgovoru, ki so ga v angleščini objavili na Facebook strani Podpora dr. Davidu Mishalyju, še navedel, da je vseskozi vedel za poltična ozadja, a se vanje nikoli ni vpletal. "V obdobjih, ko je šla politika nad medicino in sem bil naprošen, da ustavim program, temu nisem ugovarjal in nisem vztrajal pri pogodbenih obveznostih. Ostal sem doma in deloval kot vodja največje bolnišnice za prirojene srčne okvare v Izraelu. Ko je medicina znova prevladala in sem bil naprošen, da se vrnem, sem to storil voljno in veselo," je še navedel izraelski kirurg, ki samih navedb o nepravilnostih ni komentiral.

Več otrok umrlo zaradi strokovnih napak

Komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, naj bi ugotavljala, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo. Za takšno stanje je okrivila zlasti Mishalyja, ki je program vodil in tudi njegovega učenca Roberta Blumauerja. Otroški srčni program je decembra 2013 nato prevzel Tomislav Klokočovnik.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je sredi junija potrdil, da je v času trajanja programa zaradi strokovnih napak umrlo več otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Glede na vmesno poročilo mednarodne izvedenske komisije je v času trajanja programa umrlo 33 otrok, vsaj tretjina. "Zelo težko sodim o teh teh številkah, končnega poročila še nimamo. So pa te številke prišle v javnost po naključju, po nekem spodrsljaju. Te številke so blizu številkam, ki se bodo pojavile v končnem poročilu," je takrat povedal Možina.

Komentarjev 3
  • allstarr111 22:27 24.avgust 2015.

    dodajam tole: Na ŽALOST pa se ne da rešit VSEH, ampak krivda tega SAMO ni v zdravnikih

  • allstarr111 22:25 24.avgust 2015.

    Jest lahko samo dobro rečem o tem človeku, je operiral in REŠIL vnučko mojega kolega, ki bi drugače 100% umrla, tako da le ni tako zelo slab kot hočete prikazat.Na ŽALOST pa se ne da rešit VSEH, ampak ...prikaži več krivda tega ni v zdravnikih ampak ZAVAROVAVALNICAH ki v bistvu KROJIJO KDO BO ŽIVEL IN KDO UMRL, one so tiste ki HOČEJO ali ZAVRAČAJO plačilo TUDI NUJNIH OPRERACIJ.TKO DA BOSTE VEDELI KO NASLEDNJIČ SKLEPATE ZDR. ZAVAROVANJE, KETERE pa to so PA NE VEM, AMPAK MISLM DA VSE PO VRSTI, tudi NAJBOLJ OPEVANE.

  • patrijarh 19:05 23.avgust 2015.

    Koliko pljuvanja po dobrih zdravnikih.Pri nas je pa res vse možno.