Slovenija
24 ogledov

Za MZZ Koreja varna

Kim Džong Un s soprogo Reuters
Vodja pisarne nemškega zunanjega ministrstva v Seulu Norbert Eschborn meni, da bo Severna Koreja napadla svojo sosedo. Slovensko zunanje ministrstvo o razmerah v Južni Koreji: "Ocenjujemo, da trenutno ni treba spreminjati stopnje opozorila.“

Severna Koreja že več dni rožlja z orožjem ter grozi južni sosedi in ZDA. Včeraj je celo sporočila, da so od svojega voditelja Kima Džonga Una dobili dovoljenje za jedrski napad in da se trenutek eksplozije, s tem pa tudi vojne hitro približuje.

Prepričan, da bodo napadli

Da Kim Džong Un trenutne situacije ne bo končal na miren način, je prepričan vodja pisarne nemškega zunanjega ministrstva v Seulu Norbert Eschborn.

"Trenutno situacijo lahko umiri le Severna Koreja, in sicer z omilitvijo retorike. Če bo to storila, bo morala svojo odločitev obrazložiti ljudstvu. Grožnje so bile tako močne, da njihovih besed v prihodnje, če se sedaj odločijo za umik, nihče ne bo več jemal resno. Računam na podoben napad, kot se je zgodil pred tremi leti, ko so obstreljevali otok Yeonpyeong in uničili južnokorejsko bojno ladjo, ne računam pa na širši spopad. Vojna bi pomenila konec Severne Koreje in dinastije Kim,“ je za ntv.de povedal Eschborn.

MZZ ohranja mirno kri

Na večji spopad očitno ne računa niti naše zunanje ministrstvo, saj Južne Koreje ni med državami, v katere odsvetujejo potovanje. "Na MZZ spremljamo razmere na korejskem polotoku (v sodelovanju s partnerji v EU) in bomo skladno z razvojem dogodkov tudi ustrezno ažurirali konzularne informacije na naši spletni strani. Ocenjujemo, da trenutno ni treba spreminjati stopnje opozorila. Popotnikom že sedaj svetujemo, da zaradi stalnih političnih in vojaških tenzij med severom in jugom redno spremljajo relevantne medije.“

So pa po našem vprašanju, zakaj kljub naraščajočim napetostim na spletni strani MZZ še vedno piše, da "ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali" obisk Južne Koreje, stran dopolnili z dodatnimi informacijami o politični situacije v tej regiji in potnike prosili, naj jih o morebitnem bivanju v Južni Koreji obvestijo.

Dodajajo še, da z zaskrbljenostjo spremljajo "razvoj dogodkov na Korejskem polotoku, še zlasti grožnje Demokratične ljudske republike Koreje (DLRK), da bo ob morebitnih vojaških spopadih uporabila tudi jedrsko orožje".

Kompas odpovedal potovanje

Turistična agencija Kompas je odpovedala potovanje v Severno Korejo, ki je bilo planirano 27. junija.

"V Kompasu imamo prijavljeno manjšo skupino turistov, vendar smo se odločili, da potovanje prestavimo na jesenski čas. Ne zdi se nam namreč prav, da bi naše goste, katerih varnost in dobro počutje so za nas najpomembnejši, spravljali v položaj, ko potovanja ne bi mogli polno doživeti. V Kompassu je varnost in zadovoljstvo gostov vedno na prvem mestu.“

Komentarjev 4
  • Mr.Bean 09:28 11.april 2013.

    dvomim da ta "šmrkolin" vodi vso to zadevo....

  • siesta 16:14 05.april 2013.

    Mogoče je pa to motenost ravno pobral v Evropi. Samo primer Nemčije, kjer so uzakonili, da voda ni človekova pravica. kako moten moraš biti da uzakoniš kaj takega?

  • erikkk 13:14 05.april 2013.

    Kaj pa je Kim proti celemu svetu ??? NULA !če ga bo preveč sr*l in grozil z jedersko, ker s tem avtomatsko grozi vsem zemljanom, ga lahko svet zbriše s S. korejo vred v celoti ...