Slovenija
27579 ogledov

Za nakup dragega mobitela pripravite dodatnih 150 evrov

iphone x vrsta
1/2
Epa
Strošek, za katerega ve redko kdo. Operaterji pa ga dosledno zaračunavajo!

Presenečena bralka nas je obvestila, da so na Telemachu ob nakupu telefona na obroke zahtevali, da plača 150 evrov varščine. Praksa sicer ni nova, poleg Telemacha jo poznajo še na A1. Na Telemachu pravijo, da jo zaračunajo vsem, na A1 pa le novim naročnikom.

"Za uvedbo varščine pri nakupu mobilnih telefonov višjega cenovnega razreda smo se odločili zaradi vse pogostejših zlorab, ki smo jih zaznavali pri uporabnikih v prvih nekaj mesecih uporabe storitev po sklenitvi naročniškega razmerja," so pojasnili na Telemachu.

Preprodajali drage telefone in poniknili

Po domače povedano: nekdo je podpisal naročniško pogodbo za dve leti, na obroke vzel drag telefon in ga prodal, nato pa nehal plačevati naročnino in obroke za mobitel.

Varščina znaša 150 evrov. Če naročnik redno plačuje svoje obveznosti, mu celotni znesek vrnejo na transakcijski račun med 22. in 27. dnem v petem mesecu od aktivacije storitve, sicer pa se iz varščine poplačajo neplačani računi.

Varščino plačajo uporabniki, ki se odločijo za nakup mobilnih telefonov višjega cenovnega razreda in te plačujejo po obrokih. Meja je 450 evrov.

A1 | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Pri A1 je varščina v veljavi že od leta 2013, tudi oni so jo uvedli kot ukrep za povečanje varnosti v primeru morebitnih zlorab, tistim, ki so naročniki že več kot štiri mesece, pa je ni treba plačati.

Meja je pri 475 evrih

Varščino morajo plačati tisti, ki za manj kot 50 evrov kupijo mobitel, katerega cena brez vezave znaša več kot 475 evrov. Varščina velja praviloma le za nove naročnike, saj morajo varščino plačati tisti, ki ne prenašajo obstoječe telefonske številke v omrežje A1, tisti, ki prenašajo v omrežje A1 predplačniško števiko in tisti, ki s predplačniških paketov prehajajo na naročniško razmerje. Varščina ob nakupu dražjih telefonov doleti tudi obstoječe naročnike, ki so novo naročniško razmerje sklenili pred manj kot tremi meseci.

"Višina varščine znaša 150 evrov in se na prodajnem mestu poravna v enkratnem znesku z gotovino ali s plačilnimi karticami," so pojasnili na A1. Podjetje varščino začne vračati po pol leta in sicer tako, da se z njo, dokler je ne zmanjka, plačujejo mesečni računi. Znesek varščine začne vračati od izdaje petega rednega mesečnega računa naprej.

Telekom varščine ne zahteva

"V Telekomu Slovenije varščine pri nakupu mobitela na obroke nimamo niti o njej nismo razmišljali, saj imamo ob nakupu uveden ustrezen proces avtorizacij," pravijo. To bi sicer lahko pomenilo, da tisti, za katere druga dva operaterja zahtevata varščino, z vezavo sploh ne morejo kupiti dragega telefona.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • damir 19:45 17.december 2017.

    In potem ti pade na tla, nakar se lahko hvališ da imaš telefon za 800 € z počenim ekranom. Toliko dati za telefon bedarija brez primere...

  • McClain 19:04 17.december 2017.

    itak bolje takoj plačat in konec. Jaz imam X-a s 256GB za 790 neto. Ni drago, če gledam kolk stanejo eni plastični notebooki, recimo

  • pje 12:49 17.december 2017.

    Kakorkoli še vedno sem raje pri vseh drugih operaterjih, ki nimajo nobene povezave z Telekomom.