Slovenija
33 ogledov

Za nami črno leto ... Sledi poostren nadzor nad prehitro vožnjo, uporabo telefonov in vinjenostjo.

Voznik in mobitel Profimedias
Lani se je število mrtvih na cesti ponovno povečalo. V novem letu pristojni načrtujejo poostren nadzor nad prehitro vožnjo, uporabo telefonov in vinjenostjo.

Število lažje in hudo telesno poškodovanih je manj kot leto prej, prikaz števila mrtvih za zadnje leto, pa vsekakor ni vzpodbuden, je črto pod lanskimi statističnimi podatki potegnil Igor Velov, direktor agencije za varnost v prometu, ki je jasno povedal, da z letom 2016 ne moremo in ne smemo biti zadovoljni.

V aprilu so izstopale smrtne žrtve med motoristi, umrli so kar štirje, v maju je zaradi alkohola umrlo sedem ljudi, tudi v juniju so pristojni zaznavali enake probleme. V 90 odstotkih je bil za prometne nesreče z najhujšimi posledicami kriv človek. "Mnogokrat se prometne nesreče razumejo kot splet okoliščin, na katere ne moremo vplivati, ampak ni vedno tako," je opozoril policist Ivan Kapun, ki je nadaljeval, da tretjina ponesrečencev ni uporabljala voznega pasu, veliko med njimi je bilo vinjenih, nesrečam pa je botrovala prevelika hitrost.

Od 24 mrtvih motoristov lani jih je kar 19 umrlo zaradi prehitre vožnje. Kar 37 mrtvih udeležencev v prometu pa je lani umrlo zato, ker so jih povozili pijani vozniki.

Kot opozarjajo policisti, gre za vzroke, kjer možno vplivati in zmanjšati število prometnih nesreč in smrtnih žrtev. V prihodnjem letu tako policiji napovedujejo usmerjenost v nadzor nad prehitro vožnjo, vinjenostjo in uporabo telefonov med vožnjo.

Število mrtvih na slovenskih cestah | Avtor: AMZS AMZS

Poostren nadzor na uporabo telefonov! Višje kazni in vpogled policistov?

S prvo akcijo bosta agencija za varnost v prometu in policija začeli že prihodnji teden. V nacionalni akciji bo večje število policistov spremljalo prekrškarje. Pred policijsko patruljo pa bodo na voznike z mobilci v rokah prežali že "civilisti".

"Po mnenju agencije je vožnja z uporabo telefona tako hud prekršek, da je kazen 120 evrov prenizka. Ministrstvu za infrastrukturo smo predlagali, naj omenjen prekršek omeji kot hujši prekršek in naj se poleg globe voznikom prisodi tudi pet kazenskih točk,"  je navedel Velov, ki je pristojnim ministrstvom že predlagal, naj policiji ob preiskavi prometnih nesreč omogočijo dostop do podatkov, ali je bil v tistem trenutku uporabljen telefon. "Ne želimo si vedeti, koga je kdo klical, ampak le če je bil telefon uporabljen," je še dodal policist Kapun, ki si tako kot agencija za varnost v prometu želi lažje poti do mobilnih podatkov.

Psiholog: Kot veste pa zgledi vlečejo

A zgolj restriktivna politika, ne bo prinesla boljših rezultatov, je jasen psiholog Marko Polič, ki je povedal, da k boljši prometni varnosti veliko pripomorejo tudi preventivne akcije in osveščanje medijev. Poudaril je pomen strpnosti in dobrega zgleda: "Kot veste pa zgledi vlečejo. Več kot bo divjanja, bolj se bodo otroci tega naučili."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • Ivo 08:35 13.januar 2017.

    Kajneda? Mene njihov zgled potegne. Če je njim po 5 letih vožnje dovoljeno telefonirat, mora biti tudi meni po 20ih ;-)

  • OneCent 05:54 13.januar 2017.

    Drži varnostno razdaljo, še posebej kadar voziš prehitro!

  • Avatar Zala
    Zala 22:54 12.januar 2017.

    Kakšen strošek, izraženo v procentih, predstavlja vrednost prostoročne naprave za telefoniranje, če jo primerjate s ceno avta, ki ga imate? Za vse najdete denar; za avto, gorivo, servis, registracijo, zavarovanje, zimsko opemo ...... itd. In vam zmanjka € 20,00 za ...prikaži več napravico, ki bi vrnila roki na volan, kamor tudi sodijo.