Slovenija
25 ogledov

Za nekatere bodo letos dražje

Vinjeta 2013 Dars
Z današnjim dnem je možno kupiti samo vinjete z letnico 2014, ki so vijolične barve.

V Sloveniji je približno 1500 pooblaščenih prodajnih mest, v tujini pa še približno 1000. V Družbi za avtoceste v RS (Dars) uporabnike avtocest pozivajo, naj vinjete kupijo na pooblaščenih prodajnih mestih. Vinjete za letošnje leto veljajo do konca januarja 2014.

Največ prodanih tedenskih vinjet

Dars je do 30. septembra prodal za dobrih 128,3 milijona evrov vinjet brez DDV, kar je 250.000 evrov oziroma 0,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Skupaj so prodali skoraj 4,97 milijona vinjet, kar je dva odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Največji delež odpade na vinjete za avtomobile, in sicer 4,91 milijona.

Tudi v Sloveniji prodajo največ tedenskih vinjet. Za avtomobile so jih do konca septembra prodali dobre tri milijone oziroma štiri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja letnih vinjet se je znižala za dva odstotka na 809.546, prodaja mesečnih pa zvišala za tri odstotke na dober milijon.

Za nekatere dražje

Tokratno prodajo vinjet bo sicer zaznamoval nov cestninski razred 2B, v katerega se uvrščajo dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Slovenija je ta razred pred uvedbo vinjet leta 2008 sicer že poznala.

V tem razredu bo treba za letno vinjeto odšteti 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov. Dars je seznam teh vozil ta teden že objavil na svoji spletni strani www.dars.si, od danes pa je na voljo tudi na prodajnih mestih, tedensko pa ga bodo še dopolnjevali. V razred 2B med drugim sodijo Citroen Jumper, Fiat Ducato in Ford Transit.

Na uradno meritev

Dars na območju avtocestne baze v Ljubljani pri izvozu Brdo sicer še vedno opravlja meritve vozil z ustrezno certificirano merilno napravo. Vsak uporabnik lahko višino svojega vozila preveri tudi z metrom, če na ta način izmeri mejno vrednost okoli 1,30 metra, pa je treba višino izmeriti natančno, kar samo z metrom ni možno, še pojasnjujejo na Darsu.

Komentarjev 4
  • YaKo 16:52 01.december 2013.

    Počaki še mal, ko bo AB nasledjič rabila Only Time, bo vinjeta še za bicikl.

  • Ferluci 16:45 01.december 2013.

    Za nekatere? Idioti. Za vse!

  • zic 16:13 01.december 2013.

    za nekatere bo letos dražje!? pizda, za vse bo, če sose vinjete v osnovi podražile, kajne? kajče bi enkrat za spremembo prebrali za seboj, ker pišete bedarije!?