Slovenija
142 ogledov

Za nekatere pravice že prepozno

Zavod za zaposlovanje Anže Petkovšek
Javni uslužbenci. Če bodo morali vračati plače, ni nujno, da bodo upravičeni do obnove postopkov zaradi izplačanih socialnih pravic. Pogajanja. Sistemske rešitve še ni, sindikati in vlada za mizo ta teden.

Če bodo morali zaposleni v javnem sektorju vračati preveč izplačane plače, bi to lahko pomenilo tudi množico zahtevkov za obnovo postopkov za dohodnino, socialne prejemke, pokojnine in plačilo vrtcev. Vsi so namreč vezani na višino dohodka.

Zastaranje v treh letih

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZEM) so pojasnili, da bodo lahko starši za nazaj zahtevali le obnovo postopka glede otroškega dodatka. Ta se lahko obnovi, če se pojavijo nova dejstva, ki bi lahko pripeljala do drugačne odločbe. Zahtevajo jo lahko v enem mesecu po seznanitvi z njimi, vendar je zastaralni rok za obnovo tri leta. To bi lahko pomenilo, da je večina primerov že zastarala, saj naj bi država previsoke plače javnim uslužbencem nakazovala predvsem v prvega pol leta po uvedbi novega plačnega sistema leta 2008. Kaj se bo zgodilo s plačilom vrtca in štipendijami, ki so prav tako vezane na višino dohodka staršev, na MDDSZEM niso pojasnili.

Od staršev pa ne bodo mogli zahtevati preveč izplačanega starševskega nadomestila, prav tako starši ne bodo mogli zahtevati izplačila morebitne razlike za prenizko nadomestilo. Zanj se namreč upošteva obračunana povprečna osnova plač v 12 mesecih pred vložitvijo vloge za nadomestilo, kasnejši poračun pa na to nima vpliva. Pri delodajalcih je namreč inšpektorat za javni sektor ugotovil tudi primere premalo izplačanih plač, dolg do zaposlenih pa so že poravnali.

Postopke obnove že vodijo

Preveč ali premalo izplačane plače bi lahko pripeljale tudi do obnov postopka za odmero dohodnine. Na davčni upravi (Durs) so pojasnili, da lahko prejemnik dohodka v primeru preveč izplačanih plač predlaga obnovo postopka odmere dohodnine v šestih mesecih od seznanitve z novimi dejstvi, vendar najkasneje pet let od vročitve prvotne odločbe. "Posamezni pristojni davčni uradi so od davčnih zavezancev že v letu 2012 prejeli predloge za postopek obnove odmere dohodnine za tovrstne primere," so dodali na Dursu.

Podobno bi se lahko zgodilo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kjer sicer čakajo na sistemsko rešitev, ki so jo napovedali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). Tako so na primer že začeli obnove postopkov za izplačila pokojnin zaradi odpravljanja tretje četrtine plačnih nesorazmerij za nazaj.

Sindikalisti proti vračanju

Sistemska rešitev glede vračanja preveč izplačanih plač sicer še ni pripravljena, predstavniki vlade pa se bodo še ta teden sestali s sindikati. Nekateri javni zavodi so že začeli vlagati tožbe za vračilo proti svojim zaposlenim. Na MNZ so ob tem sicer dejali, da delodajalci pri tem ravnajo v skladu z zakonodajo: "Delavci pa imajo možnost, če se z vračilom ne strinjajo, v odgovoru na tožbo nasprotovati tožbenemu zahtevku."

 

Komentarjev 6
  • mph 10:07 13.januar 2014.

    Seveda predvidevam, da bi bil enako načelen in pravičniški, če bi TI prejemal nekaj več denarja čez dalješe obdobje, pa o tem ne bi imel POJMA.

  • cinderela 09:24 13.januar 2014.

    jaz sem en od tistih, zaposlen v pravosodju, ki so mi dali v podpis napredovanje in mi višjo plačo izplačevali dobri dve leti, potem pa ugotovili, da je kadrovska napačno izračunala napredovanje in da mi ne pripada. nato sem moral ...prikaži več v 1 mesecu pristati na to, da mi trgajo od plače oz dobesedno zagrozili, da bodo šli v tožbo (hoteli so vračilo v enem znesku, vendar nisem pristal in mi sedaj tržejo toliko mesecev, kolikor so mi izplačevali). Kako so uredili z dohodnino, ki jo vsako leto krepko doplačujem, ne bi vedel, sam nisem urejal nič....skratka hočem reči, da eni že dobro leto vračamo denar, država pa se počasi zbuja in ugotavlja, kaj bi in kaj ne bi. A bomo mi potem dobili denar spet nazaj ali kako? Spet bodo veljala dvojna merila, kot vedno. Verjetno bomo morali sami zahtevati vračilo z kdovekakšnimi postopki.....nimam besed kaj se dogaja. Pravic nimamo nobenih. Aja, imam pa malo več kot minimalno plačo - s 7. stopnjo izobrazbe (ki se pa ne upošteva) ....vi sploh ne veste, kakšne ne

  • miho 07:49 13.januar 2014.

    Same reklame so na tem hudičevem portalu. Dost jih mam. Skrijejo cel zaslon. Naj Žurnal išče denar drugje.