Slovenija
36 ogledov

Za neločevanje dobite nalepko

Zabojnik za smeti Iztok Golob
Komunala. Na nepravilnosti le opozarja, o hujših kršitvah obvesti inšpekcijo.

“Ločeno zbiranje odpadkov še ni zaživelo v polni meri,” na svoji spletni strani opozarja Komunala Kranj. V Mestni občini Kranj je zato sprožila akcijo Ločevanje je zakon, v kateri na nepravilnosti opozarja z nalepkami na zabojnikih.

Polepili 150 zabojnikov

“Med mešanimi komunalnimi odpadki so še vedno taki, ki se lahko predelajo in bi zato morali biti odloženi v namenske zabojnike,” pravijo. Na nepravilno ločevanje so z nalepkami na zabojnikih opozorili že približno 150 gospodinjstev. V desetih primerih so ugotovili tudi, da so zabojniki naloženi čezmerno. Kazni niso izrekli, saj največje javno podjetje na Gorenjskem te pristojnosti nima; kadar se ponavljajo hujše kršitve, o tem obvestijo medobčinsko inšpekcijsko službo.

Količina ločenih odpadkov se sicer vztrajno povečuje. Leta 2010 so na prebivalca zbrali 390 kilogramov odpadkov in jih na smetišče odložili 215. Letos jih bodo, kot kaže, le še 120 kilogramov. “Glede na rezultate smo med vodilnimi v Sloveniji, ampak želimo priti pod sto kilogramov na prebivalca,” pravi Beno Fekonja, namestnik vodje poslovne enote komunale.

Komentarjev 8
  • raviotar 22:56 16.julij 2012.

    Vsakih 15 min pa tud ne bom do kant hodila, se razume. Tiste za ločene odpadke so malce predaleč razporejene in je že kar mali podvig vse to izvesti.

  • raviotar 22:55 16.julij 2012.

    vse lepo in prav, ampak, jst na svojih 30m2 nimam prostora za 8 različnih kant. Pač.

  • raviotar 22:55 16.julij 2012.

    vse lepo in prav, ampak, jst na svojih 30m2 nimam prostora za 8 različnih kant. Pač.