Slovenija
28 ogledov

Za nestrpnost ni opravičila

nasilje, pest, roka Boštjan Tacol
O homofobnem napadu, incidentu na paradi ponosa in protestu zaradi družinskega zakonika, smo za stališče vprašali varuhinjo človekovih pravic. Za nestrpnost in nasilje opravičila ni, pravi.

"Vsaka oblika izražanja nestrpnosti ali sovraštva, na podlagi katerekoli osebne okoliščine, je nesprejemljiva," se je na več pobud v zvezi s transparenti na tradicionalni Paradi ponosa v Ljubljani odzvala varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik. Pobudniki so bili namreč kot verniki prizadeti ob žaljivih podobah Kristusa, ki kaže sredinec. Tudi plakat z naslovom "Raje epruveta kot Cukjati za očeta" je bil po njihovem mnenju skrajno žaljiv.

"Takšna dejanja, četudi v okviru meja svobode izražanja, zmanjšujejo verodostojnost sicer upravičenih pozivov k strpnosti. Pravice nobene skupine se ne smejo promovirati na račun nespoštljivosti do tistih, ki zagovarjajo drugačne vrednote v okvirih, ki jih zagotavlja ustava," še sporoča varuhinja in obenem poziva vse družbene skupine in aktiviste k strpnosti pri njihovem javnem delovanju.

Vrednostno stopicamo za desetletja nazaj
V luči nedavnega shoda proti spremembam družinskega zakonika v organizaciji Civilne iniciative za družino in pravice otrok in tudi homofobnih napadov, o katerih smo poročali tudi na našem portalu, so se ostro odzvali tudi v Liberalni akademiji.

"Pred parlamentom je postalo otipljivo dvoje: da Slovenija počasi stopa na pot ideološke restavracije katolicizma in konzervativnih vrednot, ki nas, ne le glede pravice istospolno usmerjenih, vodijo proč od razsvetljenskih idealov Evrope in spoštovanja temeljnih pravic v Evropski uniji, hkrati pa je jasno tudi, da politično in vrednostno stopicamo za kar nekaj desetletij nazaj," meni Darko Štrajn, predsednik Liberalne akademije.

Glede družinskega zakonika je Štrajn prepričan, da se v njem ne bo doseglo enakopravnosti in nediskriminatornosti istospolnih partnerjev, prav tako se v akademiji ne strinjajo s ponujenimi ozkimi definicijami družine, zaradi česar bodo glasovi poslancev slovenske desnice v jasnem nasprotju s temeljnimi ustavnimi in pravnimi postulati v državi. "Omenjeno stališče posredno stigmatizira tudi matere samohranilke in vse druge, ne tako redko navzoče oblike družin, ki odstopajo od zanje edino zveličavnega formata mama + oče + otrok (+ Sveti duh)."

Udeležba otrok na shodu neprimerna
Varuhinja je komentirala tudi udeležbo otrok na shodu proti družinskemu zakoniku in ocenila, da je udeležba mlajših otrok na tovrstnih prireditvah neprimerna, če ne morejo in ne zmorejo razumeti njihovega pomena. "Dejansko so otroci sodelovali na prireditvi, ki je bila naperjena proti predpisu, ki bi po oceni varuha bistveno izboljšal njihov položaj."

Pravice istospolnih se satanizira!

Tudi v akademiji so zgroženi nad novim valom prikritih ali manj prikritih homofobnih napadov na istospolno usmerjene."Povsem legitimne načine opozarjanja na svoje pravice se razglaša za načrtno homoseksualno vzgojo ali celo prevzgojo, njihove želene in hvalevredne oblike vzgojnega dela pa preganja in demonizira. Še huje, sleherno zavzemanje za pravice istospolnih se satanizira kot obliko naklepnega propagandističnega širjenja homoseksualnih lobijev, naši otroci v šolah pa naj bi bili v domnevni nevarnosti, da bodo spoznali 'prednosti' drugačne spolne usmeritve," je oster Štrajn.

V Sloveniji preveliko podcenjevanje nasilja
Iz urada varuha človekovih pravic so še sporočili, da že vrsto let ugotavljajo podcenjevanje takšnih pojavov nasilja, tudi s strani državnega tožilstva, ki, po njegovih odzivih sodeč, daje prednost preventivnim aktivnostim pred kazenskim pregonom. "Ugotavljamo tudi pomanjkljivosti pri opredeljevanju in strožjem sankcioniranju kaznivih dejanj, ki so storjena iz sovraštva na podlagi osebnih okoliščin. Na to vrzel v naši zakonodaji nas opozarjajo tudi mednarodne institucije," menijo.

So naši politiki vzor strpnosti?
Pri preprečevanju javnega spodbujanja sovraštva in nestrpnosti do drugačnih pa imajo po mnenju varuhinje posebno odgovornost politiki, ki bi morali biti, ne samo s politiko, ki jo zagovarjajo, ampak tudi s svojim osebnim zgledom, vzor strpnosti in sprejemanja različnosti. Različni pogledi in prepričanja nikoli ne smejo biti razlog za sovraštvo, še meni varuhinja.

Komentarjev 1
  • privat 14:43 25.november 2013.

    kaki varuhi pravic...mi pa lačni ,raztrgani ,odrti ,oropani...Kak je to članek??Raje napišite pomembno je kritizirati malega človeka ,ki pove da je meja okusa prekoračena! Danes je lahko nestrpna le oblast!