Slovenija
3 ogledov

Za nove popusta ne bo

Slovenija 24.10.2013 Andreja Crnak Meglic, nadaljevanje redne seje DZ, na kateri Saša Despot
Kdor bo šel danes k Vzajemni, ne bo dobil nižje premije. Adriatic in Triglav še brez odziva.

Nižjo premijo (13 namesto 28 evrov) evrov bodo decembra plačali tisti zavarovanci, ki že imajo pri Vzajemni sklenjeno zavarovanje, ne pa tudi tisti, ki bodo zavarovanje pri njej sklenili po 20. novembru, so pojasnili v Vzajemni.

Vrnili bodo 12,6 milijona

Vzajemna, ki ima pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju 15 milijonov evrov dobička, bo z znižanjem decembrske premije za 15 evrov zavarovancem vrnila skupno 12,6 milijona evrov.

Julija lani je sicer Vzajemna premijo zvišala za štiri evre. Za to so se odločili zaradi predvidenih stroškov uveljavitve zakona za uravnoteženje javnih financ. Ta je del stroškov za zdravstvene storitve iz obveznega zdravstvenega zavarovanja prenesel na dodatno zdravstveno zavarovanje.

Triglav pokriva izgube

V zavarovalnicah Triglav in Adriatic Slovenica, ki sta sicer delniški družbi, se na znižanje premije pri Vzajemni še niso odzvali. V zdravstveni zavarovalnici Triglav iz prejšnjih let nimajo presežkov, saj z dobički pokrivajo 15,3 milijona evrov pretekle izgube. Predlani so imeli 2,4 milijona evrov dobička, lani pa tri milijone.

Dva evra na zavarovanca

Če bi se za podobno potezo odločila zavarovalnica Adriatic Slovenica in bi polovico dobička namenila zavarovancem, bi mesečno premijo po naših izračunih znižali za 2,30 evra. Lani so namreč imeli 1,56 milijona evrov dobička, polovico pa ga skladno z zakonom namenijo za rezerve pri izvajanju zdravstvenih zavarovanj.

Komentarjev 1
  • feferon 14:23 21.november 2013.

    Glede na to, da se že skoraj vsa zdravila morajo plačati, bi bilo bolje, da se ta denar nalaga posamezniku kot neke vrste prihrankov za zdravstveno oskrbo.