Slovenija
42 ogledov

Za obisk zdravnika bo Uran moral prositi

Polnočnica Alojz Uran Žurnal24 main
Apostolska nunciatura v Sloveniji pojasnjuje, da se je upokojeni nadškof Alojz Uran po odpovedi službi s Kongregacijo za škofe dogovoril za umik iz Slovenije. V skladu s tem je določen čas preživel v Sveti deželi, zdaj pa v tujini ne more bivati zaradi svojega zdravstvenega stanja.

Apostolska nunciatura v Sloveniji v današnji pisni izjavi pojasnjuje, da mora upokojeni nadškof Alojzij Uran v skladu z ukrepom vsakič, ko potrebuje zdravniško pomoč v Sloveniji, obvestiti Kongregacijo za škofe, da bi mu dala dovoljenje za vrnitev v domovino za čas, ki je potreben za zdravniško oskrbo.

Dodajajo, da je Uran v skladu s temi odredbami preživel določen čas v Sveti deželi. Zaradi sedanjega zdravstvenega stanja pa ne more bivati v tujini. "Želimo si, da se njegovo zdravstveno stanje hitro izboljša in bo lahko izpolnil svoje obveznosti," so zapisali v izjavi.

Ne komentirajo škofa

Nunciatura o razlogih za odločitev o Uranovem umiku iz Slovenije v izjavi ne govori, prav tako ne komentira navedb iz Uranovega pisma škofom, ki je v minulih dneh prišlo v javnost.

Uran že več dni v bolnišnici

Upokojeni nadškof je sicer že več kot teden dni v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Zaradi navodila Vatikana, da mora začasno zapustiti Slovenijo, je bil v zadnjem obdobju v središču pozornosti.

Informacijo o dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je namreč v Oznanilih župnije Sv. Jakob ob Savi 22. julija objavil tamkajšnji župnik Vlado Bizant, ki je tudi Uranov sorodnik.

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres in Uran sta informacijo potrdila 25. julija, generalni tajnik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je tega dne povedal, da je vzrok za umik Urana domnevno očetovstvo in da se Uran seli v Trst.

Uranovi podporniki pa med drugim menijo, da je nekdanji nadškof žrtveno jagnje in da gre za konstrukt nekaterih v vrhu Cerkve, ki jih moti Uranova priljubljenost.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 06:22 28.julij 2013.

    Da bog da šli teli pederopedofili vsi v stečaj , tko kot MB in Bostonska škofija !

  • Lavdan 22:25 08.avgust 2012.

    Saj ni čudno svojega komandanta so pribili na križ in sedaj ga v njegovem imenu krancljajo, da je tudi bog obupal nad njimi.

  • lorina 19:37 08.avgust 2012.

    To kar počne RKC z g. Uranom ni ne humano, ne človeško, pa tudi po zapovedih katoliške vere je treba bližnjemu pomagati - ampak živeti, ne čimprej umreti. Ja kdo pa daje pravico škofovski kongregaciji, da odloča ali lahko gre ...prikaži več g. Uran k zdravniku? Ne razumem pa tudi zdravnikov, da ne preprečijo njegove selitve, saj tudi jih zavezuje Hipokratova prisega. Za njih mora biti bolnik, bolnik ne glede na funkcijo. V pravljice zakaj je bil g. Uran kaznovan tako najbrž nihče ne verjame. Me pa zanima zakaj niso kaznovali g. Krambergerja, Krašovca in druge, ki pa so naredili škode za cc. 800 milijonov, ki jih bomo plačali davkoplačevalci. V to se pa škofovska kongregacija ne vtakne. Že ve zakaj ne.