Slovenija
34 ogledov

Za odpoklic poslancev in županov

razno 28.09.12. podpis, pogodba, foto: shutterstock Žurnal24 main
Peticija za vpeljavo inštrumenta ljudske nezaupnice kmalu v parlament. Uroš Lubej: prejšnji sklic za to ni imel posluha.

"Nad funkcionarjem bi morala viseti neka grožnja odpoklica. Prepričan sem, da bi si v tem primeru privoščili manj netransparentnih in koruptivnih dejanj," pravi sopredsednik stranke Solidarnost Uroš Lubej, ki sicer tudi sam kandidira za župana Novega mesta. Slovenski javnosti je poznan kot soustanovitelj Odbora Vseslovenske ljudske vstaje, enega glavnih motorjev ljudskih vstaj, ki so potekale od decembra 2012 naprej.

Že takrat je na spletu s somišljeniki zastavil peticijo, s katero podpisniki zahtevajo, da državni zbor z ustavno in/ali zakonsko spremembo prizna pravico volilk in volilcev, da sprožijo inštrument ljudske nezaupnice, s katero bo omogočen odpoklic poslanca oziroma župana. "Še v času protestov je peticijo podpisalo okrog 20 tisoč ljudi, do danes se je nabralo dobrih 30 tisoč podpisov," pravi Lubej in dodaja, da v kolikor bodo bodisi v parlamentu bodisi na vladi našli sogovornika, ki bi predlog peticije podprl, jo bodo v Ljubljano odnesli še ta teden.

Podpore predlogu še ni bilo

Ne gre za prve napore v smeri odpoklica poslancev ali županov, Gregor Virant je že znotraj Janševe vlade napovedal spremembe v tej smeri, vendar takrat ni bilo zadostne podpore. S prihodom nove vlade je Virant aprila napovedal, da bo pobuda vendarle prišla v državni zbor, kar pa se vendarle ni zgodilo. "Mislim, da je razlog, da do tega ni prišlo, začetek razpada prejšnje vlade, ko pa je vlada razpadla, se o tem ni več govorilo," pojasnjuje Lubej.

"Po prihodu aktualne vlade se mi zdi dobro, da jim že na začetku mandata predložimo to peticijo in na ta način pritisnemo nanje, da vendarle nekaj naredijo v tej smeri," pravi Lubej in dodaja, da doslej stranke za kaj takšnega enostavno niso bile zainteresirane, saj so imele same preveč težav s svojimi župani.

Na pomisleke, da bi v primeru sprjetja takšnega inštrumenta prihajalo do zlorab, Lubej odgovarja, da bi v prvi vrsti za odpoklic poslanca ali župana bilo potrebno "res veliko število podpisnikov."

 

Komentarjev 2
  • Bedanc 14:33 02.oktober 2014.

    Tako nekako se bo ta zadeva končala, kot se je končala peticija o "državnikih na minimalca". Sad njihovega dela je bolana zadolžitev države prek vseh meja. To se meni zdi neodgovorno in vemo kdo je odgovoren za to, državnik pač ...prikaži več ne kljuva oči državniku in je isto kot je bilo. Politična poštenost = Farsa!

  • Žurnalček 10:17 02.oktober 2014.

    Hja točno toliko podpisov , kolker jih je zbral ob izvolitvi, minus število volilcev , ki so glasovali za protikandidata.