Slovenija
11 ogledov

Za odpravo posledic potreben interventni zakon

sneg
1/4
Anže Petkovšek
Z interventnim zakonom do hitrejše sanacije. Bratuškova prepričana, da bomo lahko koristili tudi evropska sredstva.

Vlada bo ustanovila posebno operativno delovno skupino, ki bo ugotavljala, kakšne so potrebne spremembe zakonodaje za to, da bo sanacija po ledeni ujmi potekala čim hitreje, je po sestanku o odpravljanju posledic ujme dejala premierka Alenka Bratušek. Najverjetneje bosta potrebna sprejetje interventnega zakona, ki bo omogočil hitrejšo sanacijo, in prilagoditev zakona o javnih naročilih, je še povedala. Skupino bo vodil minister za infrastrukturo Samo Omerzel

"Vojska je šla na teren nekoliko pozno" 

Po besedah premierke so danes odprli tudi vprašanje delovanja vojske v naravni nesreči. Tudi sama je spomnila, da gre lahko Slovenska vojska na teren v takih razmerah takrat, ko jih pokliče civilna zaščita. Ta pa mora po sedanji zakonodaji dobiti prošnjo od lokalnih skupnosti. Premierka ocenjuje, da bodo pri takšnem obsegu naravne nesreče, kot se je zgodila tokrat, verjetno potrebne minimalne spremembe zakonskih določil.

Po njenem mnenju je 3.000 vojakov na terenu delo opravilo več kot dobro, a so "zaradi odziva lokalne skupnosti morda res šli na teren nekoliko pozno".

Ocenjevanje škode po naravni nesreči se je sicer že začelo, prvi sklepi bi lahko bili izdani že ta teden, je napovedala Bratuškova.

Gorivo (pre)velik strošek

Kot je po sestanku novinarjem povedal minister za obrambo Roman Jakič, bo treba najprej popraviti elektrovode, da prebivalci na prizadetih območjih dobijo električno energijo iz omrežja in ne iz agregatov. Nujen je interventni zakon, ki bo omogočil lažje popravilo elektrovodov. Ustaljena zakonska praksa javnih naročil bi bila po njegovih besedah namreč prepočasna.

Zdaj je v uporabi nekaj manj kot 1100 agregatov, nekaj pa jih v okviru mednarodne pomoči še pride, je spomnil. "Nekateri veliki agregati porabijo tudi 300 litrov na uro, tako da si lahko predstavljate, kakšni so stroški," je dejal.

Kako do ugodnih posojil? 

Minister za finance Uroš Čufer jih je, kot pravi, danes seznanil s tem, da je bil že v četrtek sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, na katerem so pregledali možnosti cenejšega kreditiranja za sanacijo škode, ki je nastala v naravni nesreči.

Tudi po prihodnji seji vlade bo delovni sestanek s predstavniki Evropske investicijske banke, ki so odgovorni za posamezna področja, na katerem se bodo lahko zelo natančno in hitro dogovorili, kakšne so možnosti za cenejše kreditiranje, je pojasnila Bratuškova.

Glede na stanje na terenu je še prepričana, da bo škoda tako visoka, da bomo lahko koristili sredstva iz evropskega mehanizma.

"Lesa ne smemo prepoceni prodati v tujino"

Danes zvečer pa bo na ministrstvu za kmetijstvo delovni sestanek, na katerem se bodo pogovarjali o tem, kako zagotoviti, da bo les, ki ga je zdaj veliko na voljo, ostal v Sloveniji in ga ne bomo prepoceni prodajali v tujino.

Alenka Bratušek je na sestanek povabila predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Janka Vebra, resorne ministre, poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana, predsednika Gasilske zveze Slovenije Jošta Jakšo, načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča, direktorja Elesa Aleksandra Mervarja in predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča.

Komentarjev 2
  • 1111 23:48 10.februar 2014.

    ...samo golazen kradljivo in škodljivo zamenjat, pa bo vse drugo...marš banda!

  • Avatar čavez
    čavez 10:48 10.februar 2014.

    Kdo se bo spet okoristil z evropskimi sredstvi ?