Slovenija
26 ogledov

Za omrežje 150 milijonov

V 10 mesecih so Slovenske železnice pridelale 31 milijonov evrov izgube. FOTO: i Žurnal24 main
Slovenske železnice. Brezžično radijsko omrežje GSM-R bi gradili trije konzorciji.

“Slovenija se je kot članica Evropske unije zavezala k vzpostavitvi interoperabilnosti železniškega sistema, del katerega je tudi komunikacijska infrastruktura,” na ministrstvu za promet pojasnjujejo razloge za naložbo, ki jo ocenjujejo na 144,7 milijona evrov.

Najbrž pa bo vsaj pet milijonov dražja, saj je najcenejša ponudba konzorcija družb Selex Elsag, Huawei in Telekoma Slovenije težka 150 milijonov. Na razpis sta se prijavila še dva konzorcija: Nokia Siemens Networks, in SPL Powerlines bi omrežje zgradila za 162 milijonov evrov, Kapsch Carriercom, Iskratel in GH Holding pa za 184 milijonov.

"Varnost bi bila ogrožena"

Prestavitev investicije bi vplivala na poslabšanje varnosti, zaradi starosti obstoječega sistema in neopremljenosti nekaterih prog. Nov sistem pomeni tudi možnost za dvig kakovosti storitev in boljšo urejenost železniškega prometa pri nas.

GSM-R omrežje sicer zagotavlja glasovno in podatkovno komunikacijo med vlakom in dispečerskim centrom ter vse preostale radijske komunikacije za izvajanje železniškega prometa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.