Slovenija
582 ogledov

Za operacijo v Nemčiji Anja Zamida zbira 25 tisoč evrov

Anja Zamida FB
23-letna študentka Anja Zamida ima v možganih okoli dva centimetra veliko cisto, ki ji povzroča hude težave, predvsem bolečine in utrujenost. Odločila se je za endoskopsko opearcijo v Nemčiji. Ker bi jo lahko operirali tudi v Sloveniji, ji zavarovalnica operacije v tujini ne bo plačala. Anja zato prosi za denarno pomoč.

"Ljudje, ki so se doslej odzvali, so me zelo pozitivno presenetili. To dokazuje, da smo Slovenci narod, ki rad pomaga," pravi 23-letna Anja Zamida iz Semiča, ki se je odločila, da prosi za finančno pomoč za operacijo na možganih, ki jo bodo izvedli nevrokirurgi v Nemčiji.

S starši stroška ne zmorejo

"V zadnjem letu imam kar precej težav z zdravjem, aprila 2015 sem zbolela za neopredeljenim meningitisom, ki se počasi umirja. Med zdravljenjem navedene bolezni so odkrili, da imam cisto na pinealni žlezi (epifiza, corpus pineale). Cista pinealne žleze se nahaja v možganih, je izjemno velika in je operacija nujno potrebna. Odločila sem se za operativni poseg na eni od nevrokirurških klinik v Nemčiji pri priznanem strokovnjaku, ki bo to zahtevno operacijo opravil po endoskopski kirurški metodi," je zapisala v prošnji za finančno pomoč, ki se širi po spletnih omrežjih. 

Operacije opravljajo tudi v Ljubljani

Operacijo bi lahko opravili tudi v Sloveniji. "Operacija je potrebna pri večjih simptomatskih cistah in je lahko mikrokirurška ali endoskopska, včasih tudi stereotaktična aspiracija. Vse vrste operacij opravljamo na UKC Ljubljana. Vsi naši pacienti do sedaj so dobro prestali poseg," so pojasnili na UKC Ljubljana. Ker torej tovrstne operacije opravljajo v Sloveniji, ji zdravstvena zavarovalnica (ZZZS) kritja operacije, ki bi, kot navaja Anja, stala okoli 25 tisoč evrov, ne bo krila."Strošek operacije je zelo velik, kar skupaj s starši ne bomo zmogli….težko je, pa vendar se po tej poti obračam na vas, da pomagate po svojih močeh," v je v prošnji zapisala Anja.

Za zdravljenje v tujini se je odločila pred posvetom s slovenskimi strokovnjaki

"Mladenka, ki se je dlje časa spremljala v nevrokirurški ambulanti in je ponovila MRI, je odklonila ponujeno mikrokirurško operacijo in so jo informirali o endoskopski operaciji pri nas v UKCL, a se v nevrokirurški ambulanti slovenskega nevrokirurga, ki te operacije izvaja, ni zglasila, čeprav ji je odgovoril preko e-pošte, opisal endoskopsko operacijo, predložil povezavo do videa (prikaza njegove operacije) na Youtube iz leta 2013 in jo povabil v svojo ambulanto. To dekle se je že prej samo odločilo za endoskopsko  zdravljenje v tujini in zbiranje denarja s pomočjo medijev," še dodajajo na UKC Ljubljana.

"Zdravnik me je znal pomiriti"

Anja je na operacijo v Nemčiji naročena 3. junija. "Ko sem govorila z zdravnikom v Nemčiji,  sem začutila veliko zaupanje, znal me je pomiriti," razlaga Anja, ki je glede svoje bolezni, prebrala veliko gradiva na spletu. Ker ima komaj 23 let želi predvsem, da operacija ne bi pustila nobenih posledic in bi v prihodnje lahko čim bolje živela. Endoskopska operacija naj bi imela zaradi manjše invazivnosti manjšo verjetnost zapletov.

Zagotovila ni niti pri nas, niti v tujini

"Če se zapleti pripetijo, pa so zelo nevarni (zapora globokih možganskih ven, infarkt možganskih jeder, komatozno stanje, škiljenje…). Zato nevrokirurgi posebej natančno presojajo, ali so težave res povezane s cisto ali ne.  Pred operacijo bolniki (tako doma kot v tujini) podpišejo informirano privoljenje, kjer so seznanjeni z resnimi tveganji in možnimi komplikacijami. Zaradi tega niti doma niti v tujini bolnik ne dobi in ne more prejeti nobenega zagotovila, da bo po operaciji lahko živel normalno naprej brez vseh  težav," pa opozarjajo na  UKC Ljubljana.

Čakalna doba za benigne spremembe v glavi z označbo stopnje nujnosti "hitro" je v Sloveniji do tri mesece.  "Pred uvrstitvijo v čakalno vrsto mora bolnik opraviti ambulantni obiski pri ustreznem strokovnjaku in  dokončati diagnostiko ter razumeti in sprejeti resna tveganja in možne komplikacije, ki so spremljevalci nevrokirurških operacij tako doma kot v tujini," pojasnjujejo na UKC.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Rado Stajnko 17:18 29.april 2016.

    In zato,ker "gospa", ne želi biti operirana doma, bi morala cela vesolna Slovenija zbirati denar za operacijo v Nemčiji. Priporočam ji, da se preseli v Nemčijo in bo tako ceneje, pa še ne bo gledala naših "nesposobnih" kirurgov in zdravnikov. ...prikaži več. Sicer ji želim, uspešno operacijo in dobro okrevanje, a manj preseravanja.

  • Tone Mihelčič 07:41 27.april 2016.

    Resnično se preserava saj so možnosti pri posegu pri nas ali v Nemčiji enake zato naj darovalci raje denar nakažejo komu ki je resnično potreben pomoči Ona pa naj najde teh 25 tisoč evrov kjer hoče ...

  • DasAuto 00:50 27.april 2016.

    v kolikor pri nas operacija ni mogoča, potem še razumem taka zbiranja denarja za drago tujino, ampak v tem primeru, ko lahko pri nas opravi popolnoma identično operacijo, je pa vse skupaj čez mejo zdravega okusa. mogoče bi še razumel, ...prikaži več če bi bila stopnja tveganja pri nas občutno večja kot v tujini, ampak ker ni, je pa vse skupaj brez pomena. vse donacije naj ljudje raje preusmerijo tja, kjer so resnično portebne.