Slovenija
7604 ogledov

Za organiziranje protestov proti Janši po novem enormna kazen

protest na kolesih Saša Despot
Predvidena globa za tiste, ki bi pozivali k množičnemu zbiranju, oziroma protestom, se je iz štiri tisoč evrov dvignila na 12 tisoč evrov.

Poslanci državnega zbora so sinoči ob sprejemanju šestega paketa protikoronskih ukrepov, kljub opozorilom opozicije, da gre za določbe, ki so "podtaknjenci" in ne sodijo v interveni zakon, ki se ukvarja s posledicami epidemije, sprejeli tudi nekaj spornih določb.

"Darilo mnenjskim voditeljem"

Poslanci so sprejeli ukrep podaljšanja izpolnjevanja akreditacijskih pogojev za visokošolske zavode. "Vlada mimo do sedaj veljavnih standardov, podaljšuje akrediatcijo zasebni univerzi, ki jo vodita politično zelo profilirana Matej Avbelj in Peter Jambrek," je včeraj ocenila poslanka Levice Violeta Tomić. Določba je bila sporna tudi za pravno službo državnega zbora, kljub temu pa poslanci koalicije tega ukrepa niso umaknili. "S takimi darili vlada ohranja zvestobo mnenjskih voditeljev," je dejala poslanka Levice. 

Zakon o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije covida-19 je podprlo 51 poslancev - poleg koalicijskih tudi poslanci SNS in narodnosti. Proti so glasovali poslanci Levice in del poslancev SD, preostali poslanci SD so se skupaj s poslanci LMŠ in SAB glasovanja vzdržali.

Trikrat višje kazni za organiziranje protestov

Predlog zakona protikoronskih ukrepov je predvideval zvišanja kazni za zbiranje na javnih prostorih, uvedbo dveh novih prekrškov za tiste, ki bi zbiranje organizirali in za tiste, ki bi k takemu zbiranju pozivali na družbenih omrežjih. Zvišanje kazni za obstoječe prekrške in uvedbo prekrška za pozivanje k nedovoljenemu zbiranju so v koaliciji umaknili, poslanci pa so potrdili uvedbo prekrška za organizatorje zbiranj. Zaradi povzročitve nevarnosti za zdravje večjega števila ljudi tako organizatorjem protestov v času omejitev zbiranja po novem grozi globa od 1200 do 12.000 evrov.

Ponujeno delo bo treba sprejeti takoj

Potrjena je tudi določba, ki se nanaša na pogoje za zavrnitev dela. Brezposelna oseba bo morala zaposlitev sprejeti takoj po vpisu v evidenco brezposelnih in ne šele po treh mesecih. Umaknili so tudi pogoj, da je zaposlitev opredeljena v zaposlitvenem načrtu ter pogoj, da v evidenci brezposelnih ni oseb, za katere bi bila ta zaposlitev ustrezna. Ali je oseba primerna za določeno delovno mesto, bo presodil strokovnjak z zavoda za zaposlovanje, na podlagi kompetenc, izobrazbe in starosti brezposelnega. 

Za verske uslužbence bodo poskrbeli v naslednjem paketu

Predlog, da bi verske uslužbence izenačili s samozaposlenimi, kmeti in družbeniki, kar pomeni, da bi verski uslužbenci prejeli 700 evrov temeljnega mesečnega dohodka, so zaenkrat črtali, kot pa je pojasnil finančni minister andrej Šircelj, je ta rešitev predvidena v sedmem protikoronskem zakonu za širši krog upravičencev.

PKP6 sicer podaljšuje ukrep subvencioniranja za čakanje na delo, pri tem pa maksimalni delež nadomestila, ki ga delodajalcu povrne država, zvišuje na sto odstotkov. Stoodstotno nadomestilo lahko prejmejo podjetja, ki še niso presegla 800.000 evrov prejete državne pomoči, je včeraj povedal predsednik vlade Janez Janša in poudaril, da k temu zavezujejo zakoni Evropske unije.  Tisti, ki so to mejo že presegli, bodo upravičeni do 80-odstotnega povračila. 

Za eno leto se podaljšuje možnost odloga posojil, za dve leti pa možnost odloga plačila davkov, prispevkov, akontacije davka in davčnega odtegljaja. Povečuje se obseg posojila, za katerega lahko podjetja dobijo poroštvo države. Po novem bodo plačila najemnine ali delan najemnine oproščeni najemniki poslovnih prostorov v lasti države ali občine, ki jim je poslovanje zaradi omejitvenih ukrepov onemogočeno ali oteženo.

Komentarjev 41
  • ode 07:55 27.november 2020.

    Nihče ne bo plačal, ker Slovenija je edina država v vesolju in okolici, kjer je socialna podpora nedotakljiva, kot tudi drugi proračunski transferji, ki jih prejemajo organizatorji in udeleženci. Zato smo tudi edina država, ki sama finacira proteste proti sebi.

  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 06:47 27.november 2020.

    Kako to leva opcija novinarjev hitro obrne... . Dovolj bi bilo,če bi napisali,"Za organiziranje protestov...".... .Oni pa še,"proti Janši".Niti ne proti vladi,NE,PROTI JANŠI.

  • Avatar ovca
    ovca 22:47 26.november 2020.

    https://m.planet-lepote.com/dr-vladimir-pirnat-javno-pismo-zdravniski-zbornici-slovenije-in-replika-na-odgovor-prof-dr-ihana/ ekstra za svecke. Sicer 99 % ne bodo razumeli,ker so maloumni,ampak prosite kaksnega osnovnosolca,da vam razlozi 😘