Slovenija
7613 ogledov

Za otroka 500 evrov, vrtec za drugega zastonj

Vrtec
Predlog vključuje gospodinjski dodatek, zvišanje pomoči za novorojence ter spremembe pri plačilu vrtca.

Poslanci NSi so v parlamentarno obravnavo vložili paket štirih zakonodajnih predlogov, med drugim predlog zakona o gospodinjskem dodatku. S tem želijo izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki, je na današnji novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. Dodatek bi znašal 100 evrov.

"Zaradi nakopičenih problemov v državi ne moremo vladi dati 100 dni miru; nenazadnje je večji del aktualne vlade bil v vladi že prejšnja štiri leta," je dejal Horvat. S svojimi predlogi želijo izpolniti obljube, ki so jih dali volivcem.

Gospodinjski dodatek

S predlogom novega zakona o gospodinjskem dodatku želijo predvsem izboljšati socialni položaj starejših žensk z nizkimi prihodki, ki po podatkih statističnega urada sodijo v eno socialno najbolj ogroženih družbenih skupin. "Ne smemo pozabiti, da ženske kot gospodinje poleg službenih obveznosti opravljajo na tedenski ravni tudi okrog 42 ur gospodinjskih del, ki jih nihče ne plača," je izpostavil.

Jernej Pikalo Jernej Pikalo Slovenija Jernej Pikalo: Prizadevali si bomo, da uvedemo brezplačni vrtec

Gre za predlog novega zakona, ki so ga spisali v NSi, s katerim bi obravnavali in urejali pravice do gospodinjskega dodatka v višini 100 evrov. Do tega bi bile upravičene ženske, starejše od 65 let, ki prejemajo do 500 evrov pokojne.

Ob rojstvu otroka denarna pomoč

S predlagano novelo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih želijo poslanci NSi pomoč ob rojstvu otroka vrniti v nekdanjo obliko, torej denarno pomoč. Sedanja oblika pomoči, ki za novorojence predpisuje pakete, je po Horvatovih besedah "strahovito omejevanje svobode pravic državljank in državljanov". Poleg tega bi pomoč ob rojstvu otroka zvišali z 280 evrov na 500 evrov. "To ni velika obremenitev proračuna, letno bi šlo za približno štiri milijone evrov," je preračunal.

dojenček otrok voziček novorojenček | Avtor: Profimedia Profimedia

Brezplačen vrtec za drugega in naslednje otroke

"Noveliramo tudi zakon o vrtcih in vzpostavljamo rešitve, ki so veljale pred krizo," je navedel vodja poslancev NSi. Zato v NSi predlagajo ponovno uvedbo nižje cene vrtca za prvega otroka ter brezplačen vrtec za drugega in vse naslednje otroke, ki so hkrati vpisani v vrtec.

Vrtec Spremembe Slovenija Napovedujejo brezplačen vrtec za vse

Pomoč športnim društvom

Poslanci NSi so v parlamentarno obravnavo ponovno vložili tudi predlog novele zakona davku od dohodkov pravnih oseb, s katero bi spodbudili podjetja k pomoči športnim društvom. "Uvedli bi novo olajšavo za podjetja, ki donirajo športnih društvom. Podjetja bi bila upravičena do znižanja davčne osnove za dvakratnik plačane donacije," je pojasnil Horvat. Da bi preprečili zlorabe z ustanavljanjem fiktivnih društev, bi se olajšave lahko uveljavile le za društva, ki bi ustrezala določenim pogojem - med drugim, da delajo v javnem interesu.

"Paket bomo predstavili tudi drugim poslanskim skupinam in o njem zahtevali splošno razpravo na seji DZ," je sklenil Horvat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • francl12 19:17 13.november 2018.

    to mora veljati samo za Slovence! Za ostalo golazen ne sme biti niti evra!

  • joc37 16:59 13.november 2018.

    Mogoče bi blo zanimiv, da se upokojenke angažira za varstvo otrok. Brez zmanjšanja pokojnine. In brez davkov. Če bi to želele.