Slovenija
51 ogledov

Za otroke, ki ne znajo brati, pisno opozorilo?!

Žita za otroke Shutterstock
Doslej sta samoomejitev oglasov za zaščito otrok kljub obvezni zakonodaji sprejeli le dve televizijski hiši. Na Planet TV bi oglase omejevali, na televizijah Pro Plus pa bi ob najbolj škodljivih prehranskih izdelkih dodali tudi pisno ali ustno opozorilo.

Po tem ko je ministrstvo za zdravje le pripravilo prehranske smernice, ki bodo televizijam pomagale pri prepoznavanje živil neprimernih za oglaševanje, so zdaj na potezi televizijske hiše. Pred slabim mesecem jim je potekel rok za pripravo pravil ravnanja, a slednje so pripravili le pri dveh medijskih hišah.

Javno so pravila ravnanja za vse svoje programe objavili le v podjetju Pro Plus. Največja komercialna televizija se je zavezala, da oglaševanje živil, ki vsebujejo več kot 1g/100g industrijsko izdelane trans maščobe oziroma več kot 10g/100g sladila ni priporočljivo. Gre za živila, ki jih je ministrstvo za zdravje opredelilo kot izrecno odsvetovana in opredelilo, da njihovo spodbujanje nikakor ni dopustno.

Za otroke, ki ne znajo brati, pisno opozorilo?!

A oglaševalci zdravju škodljivih izdelkov bodo na programih Pro Plus najverjetneje vseeno lahko našli prostor. Zdravju škodljivi izdelki se bodo lahko oglaševali, če bo ob tem predvajano avdio ali vizualno sporočilo: "Otrokom priporočamo uravnoteženo prehrano in vsaj pol ure telesne vadbe dnevno."

Komentar stroke? "Triletni otrok zna zelo dobro brati. Ne vem, če je dodatni komentar potreben," je na vprašanje o dodajanju opozoril ob oglase sarkastično pojasnila predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin, ki se zavzema za popolno ukinitev oglaševanja nezdravih prehranskih izdelkov otrokom.

Pravila pripravili tudi pri Planet TV, a jih še niso objavili

Poleg Pro Plusa so nam pravila ravnanja, ki jih zaenkrat še niso javno objavili, posredovali tudi s Planet TV. Predstavnica podjetja Inesa Grobler nam je pojasnila, da bodo smernice, če bo potrebno, še predmet nadaljnjih usklajevanj. Ob tem izpostavljajo, da bodo dosledno spoštovali zakonodajo.

Doslej so se zavezali, da bodo upoštevali prehranske smernice ministrstva za zdravje in si prizadeval za zmanjšanje oglasov za živila, ki vsebujejo hranila in snovi s hranilnimi ali fiziološkim učinkom, kot so zlasti maščobe, trans maščobne kisline, sol ali natrij in sladkorji, katerih prekomerno uživanje v celotni hrani ni priporočljivo.

O primernosti oglasov bo presojal direktor oglasnega oddelka v sodelovanju z uredniki programov in pravno službo.

Kaj pa TV Slovenija?

Na TV Slovenija poudarjajo, da so pomagali pri sooblikovanju smernic, a kot je mogoče razumeti iz njihovih odgovorov, svojih pravil ravnanja ne bodo izoblikovali.

Ob tem v Službi za odnose z javnostjo podarjajo, da je RTV Slovenija oziroma TV Slovenija kot javni zavod k "varovanju otrok in mladine pred vsebinami, ki bi lahko škodljivo vplivale na njihov duševni in telesni razvoj" zavezana že po veljavni zakonodaji. Njihov pravilnik o poklicnih standardih pa jih zavezuje, da objavljene vsebine ne smejo ničesar, kar bi lahko ogrožalo njihovo zdravje, varnost in vzgojo.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Johan Spohan 07:47 09.februar 2017.

    Res boš božji dar če nehaš pisati bedaste komentarje. Pa zaprosi za butalsko državljanstvo.

  • Božidar Dinič 16:41 08.februar 2017.

    izdal bom brošurico ,kako vzgajati otroka,če nisi gej pohitite naročila so omejena

  • stela 15:16 08.februar 2017.

    Za otroke, ki ne znajo brati ....pisnega opozorila????