Slovenija
64 ogledov

Za pet dni dela 4.500 evrov

Vzajemna, ki jo vodi Dušan Kidrič, je tudi v pogodbi z družbo Inisis našla sume Žurnal24 main
Vzajemna. Podjetju Inisis za IT izplačali 579 tisoč evrov. Gre za sum škode.

IT-pogodbe. V uredništvo smo dobili še eno v seriji pogodb, ki kažejo, kako je Vzajemna "pri prijateljih v zadnjih letih zapravljala" za IT-storitve. Družba Inisis Đorđa Bogunovića je s posli za Vzajemno v dobrih dveh letih zaslužila kar 579 tisoč evrov, so potrdili na Vzajemni.

Na mediacijo
Sponzorski denar
. Danes se bodo na mediaciji srečali Vzajemna in Semoličevi svobodni sindikati. Če bo neuspešna, se bo spor preselil na sodišče. Svobodni sindikati so namreč zoper Vzajemno vložili tožbo, ker je predčasno in po njihovem enostransko prekinila sponzorsko pogodbo.

Pogodba, ki smo jo dobili, razkriva, da je od marca 2008 Inisis, mikro družba, ki razen direktorja nima zaposlenih, skrbela za "vzdrževanje aplikacije HP Service Desk". Za pet dni dela (skupaj 40 ur) se je Vzajemna obvezala, da ji bo plačala 4.500 evrov na mesec. Poleg tega naj bi vsaka ura dodatnih del nanesla še 120 evrov.

"Me lahko pokličete po 15. uri, sem ravno na sestanku," je bilo vse, kar nam je uspelo izvedeti od Bogunovića, ko smo ga vprašali, ali nam lahko pojasni, kaj je za ta denar delal za Vzajemno in kako se pride do take pogodbe. Pozneje se na naše klice ni več oglašal.

Podlaga za tožbo
Na Vzajemni priznavajo, da je, potem ko je v hišo prišla izredna uprava Dušana Kidriča, tudi poslovno sodelovanje z Inisis, podobno kot pogodbe z Adacto, Geacommom in Normacomom, pogledal revizor.

Ker so odkrili "sum oškodovanja v zvezi s to pogodbo", so vložili tudi odškodninsko tožbo v višini 188.512 evrov; zoper katere člane bivše uprave, niso navedli. Sta pa pogodbo podpisala Franc Henigman, takratni prokurist, in Peter Pustatičnik, takratni član uprave.

Je šel denar naprej?

Iz odgovorov Vzajemne je sicer razbrati, da naj bi Inisis z zavarovalnico imel več pogodb, saj jih je oskrboval tudi z licencami in programsko opremo. Zakaj je Vzajemna za vse to sploh potrebovala zunanjega partnerja, čeprav je imela tudi oddelek za IT, ni jasno.

Iz bilanc Inisisa pa je razvidno, da je družba v letih 2007 in 2008 prihodke in dobiček močno povečala. Zanimivo pa je tudi, da so imeli leta 2008 za kar 415 tisoč evrov stroškov s storitvami, kar pomeni, da so toliko naprej nekomu plačali za 
storitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.