Slovenija
1 ogledov

Za petino večji obisk urgence

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto iStockphoto
Temperature se dvigajo vse do 38 stopinj, kar nekateri težko prenašajo. Na urgenci se je obisk bolnikov povečal za 20 odstotkov.

Na ljubljanski urgenci danes beležijo za okoli petino večji obisk bolnikov kot običajno, kar je zagotovo tudi posledica visokih dnevnih temperatur. Posebej opazno se je povečal obisk kroničnih bolnikov, še posebej s srčno-žilnimi boleznimi. Gre namreč za skupino bolnikov, ki je še posebej občutljiva na vročino.

Poskrbite zase!

Zdravniki svetujejo, naj v času vročine dnevno spijemo vsaj dva litra tekočine, najbolje vode. Odsvetovano je uživanje pijač s kofeinom, alkoholom in velike količine sladkorja, saj te pijače povečajo odvajanje tekočine iz telesa. Prav tako naj se ljudje izognejo uživanju zelo hladnih pijač, saj lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je poskrbeti tudi za prostore, v katerih se zadržujemo. Svetuje se zračenje zjutraj in zvečer ter uporaba rolet in klimatskih naprav. Ljudje se doma lahko hladijo tudi s hladnimi prhami ali kopelmi.

Oblačila naj bodo lahka in ohlapna ter narejena iz bombažna ali lana. Prav tako je priporočljiva uporaba sončnih očal, pokrival za glavo ter krem za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30. Zunanje fizične aktivnosti je treba omejiti na jutranje in večerne ure ter nasploh omejiti športno aktivnost.

Ljubljani je jutri za pričakovati 37 stopinj Celzija, v Beli krajini in Brežiško-krški kotlini pa bo lahko tudi 38 stopinj Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.