Slovenija
159 ogledov

Za pokojnino v tristebrni sistem

Pokojnina Profimedias
Zavarovanci bi po predlogu NSi v prvi pokojninski steber mesečno prispevali nominalni znesek 150 evrov in v drugi steber šest odstotkov bruto plače, v tretji steber pa bi vplačevali prostovoljno.

V poslanski skupini NSi so pripravili predlog pokojninske reforme, ki prinaša tristebrni sistem. Predlog ne spreminja veljavnih pogojev upokojitve, uvaja pa obvezen drugi pokojninski steber, v katerega bi zavarovanci mesečno prispevali šest odstotkov bruto plače. 

V prvi pokojninski steber bi zavarovanci mesečno prispevali nominalni znesek 150 evrov, v drugi že omenjenih šest odstotkov bruto plače, ali in koliko bi zavarovanec prispeval v tretji steber, pa bi bilo prepuščeno njegovi odločitvi.

Razvojna kapica

"V drugi steber bi se vključili novi in zdajšnji zavarovanci, mlajši od 30 let," je povedal vodja poslancev NSi Matej Tonin. Kot je pojasnil, bi je sistem, kot ga predlagajo kombinacija solidarnostnega sistema in individualnega pokojninskega varčevalnega sistema. 

Dodal je, da bi tristebrni pokojninski sistem vplival na višino neto plač enako kot t. i. razvojna kapica, saj se zaradi enake nominalne višine vplačil v prvi steber neto plača povečuje z rastjo višine bruto plače. Pri tem je bil kritičen do zdajšnjega sistema, s katerim po njegovih besedah "drvimo v prepad".

Zajamčena pokojnina najmanj 617 evrov

Simulacije so po navedbah NSi pokazale, "da bi upokojenec, ki je ves čas prejemal minimalno plačo in od nje vplačeval prispevke po novem sistemu, lahko prejemal pokojnino v višini praga revščine nekaj več kot 17,35 let oz. nekaj več kot do 83. leta starosti". Nadaljnje izplačevanje zajamčene minimalne pokojnine v višini 617 evrov bi prevzel demografski sklad.

Reforma, ki jo predlaga NSi, predvideva možnost starostne pokojnine, ko bi državljani dopolnili 65 let in imeli 40 let pokojninske dobe. Izplačana pokojnina bi bila najmanj 617 evrov oz. v višini zneska, ki bi ga država določila za prag revščine. Pri tem je Tonin opozoril, da mora biti pokojninska reforma nujno del t. i. reformnega četverčka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • francl12 18:44 04.maj 2017.

    najprej naj uredijo, da bo minimalna plača 1000€ neto!!! To kar se zdaj dogaja je navadno izkoriščanje!!! Privatnik, ki ne more izplačati zaposlenemu 1000€ plače neto, pa naj zapre vrata!!!Nato pa se strinjam, da bi morala biti zajamčena pokojnina vsaj 750€!!!