Slovenija
230 ogledov

Za prakso nekateri plačajo, drugi ne

Slovenske babice ob mednarodnem dnevu babic pozivajo k izboljšanju zdravja za ma Žurnal24 main
Nekatere fakultete za prakso svojih študentov plačujejo, druge ne. ZZZS: “Nelogično je, da iz zdravstvenega zavarovanja plačujemo za izobraževanje.”



Zdravstvena fakulteta v Ljubljani bi morala v lanskem šolskem letu Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana (UKCL) za usposabljanje (prakso in vaje) svojih študentov nameniti 278.000 evrov.

Zdravstvena fakulteta je za obvezno prakso svojih študentov prenehala plačevati v šolskem letu 2011/2012, saj so pričakovali, da bi se ta praksa plačala iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Ta namreč iz sredstev za tako imenovani terciar I plačuje za izobraževanje bodočih zdravnikov v bolnišnicah. Sredstva za terciar I so po pravilih med drugim namenjena tudi za učenje in klinično usposabljanje študentov fakultet in visokih šol za zdravstvene delavce. Kljub temu pa zdravstvena fakulteta, ki izobražuje bodoče diplomirane medicinske sestre, babice, fizioterapevte, delovne terapevte in radiologe, v nasprotju z medicinsko do tega denarja ni upravičena.

Ne za operacije, za šolo

Na ZZZS pravijo, da to ni vprašanje zanje in da jim je plačilo izobraževanja oziroma terciarja vsilila država. "Povsem nelogično je, da moramo iz zdravstvenega zavarovanja plačevati za izobraževanje. Mi moramo plačevati za operacije, ne pa za učenje operiranja," pojasnjuje Damjan Kos z ZZZS in dodaja, da so vladi že dvakrat predlagali, naj se financiranje terciarja izloči iz njihovih sredstev. Lani je ZZZS za terciar I namenil 34,2 milijona evrov. Od tega jih je največ prejel UKCL, in sicer 20,7 milijona evrov.

A kot kaže, so se na zdravstveni fakulteti s plačevanjem sprijaznili. Dekanja ljubljanske zdravstvene fakultete Marija Zaletel pojasnjuje, da prej fakulteta marsičesa ni plačevala: "Zdaj pa smo na tem, da začnemo poravnavati dolg iz prejšnjih let, sredstev za to pa seveda ni." Klinično prakso študentov plačujejo po urah. "To plačilo pa je na posameznih zdravstvenih institucijah in celo glede na programe različno. Pri nekaterih plačujemo več, pri nekaterih pa celo nič," pravi Zaletelova. Med študijem zdravstvene nege mora sicer vsak študent opraviti najmanj 2.300 ur vaj v kliničnem okolju, kar je polovica vseh obveznih ur in skupaj znese več kot eno leto. V UKCL pojasnjujejo, da vsem fakultetam za uro klinične prakse študenta zaračunajo enako. Kolikšen je ta znesek, niso odgovorili. Pravijo pa, da zaradi neplačevanja s strani zdravstvene fakultete Ljubljana mentorji klinične prakse niso prejeli nobene nagrade za svoje delo.

Račun socialnim delavcem

Za opravljanje prakse študentov v UKCL bi morala po novem plačati tudi fakulteta za socialno delo. Marko Mesec z omenjene fakultete je pojasnil, da večina študentov socialnega dela prakso opravlja v socialnovarstvenih organizacijah in ne v zdravstvu, zato se problema še niso lotili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.