Slovenija
13 ogledov

Za pravice pacientov

Pacienti na Štajerskem so dobili zastopnika šele po enem letu, po ponovnem javne Žurnal24 main
Na Štajerskem dva zastopnika pacientov, v Mariboru pa še varuhinja bolnikov.

Magister Borut Ambrožič in Viktor Pilinger sta zastopnika pacientovih pravic za območje Maribora. "Pričakujem, da bom začel delati v začetku oktobra. Verjetno bom imel pisarno v prostorih mariborskega zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV)," razlaga Ambrožič, ki so ga za to funkcijo predlagali ZZV Maribor in nekatera društva bolnikov, Pilingerja pa so predlagali ptujski mestni svetniki. Ena od prvih nalog, ki si jih je zadal novi zastopnik pacientovih pravic Ambrožič, bo vzpostavitev spletne strani.

Po enem letu še v Mariboru
Doslej to območje sploh ni imelo takšnega zastopnika, ampak so se pacienti obračali na druge, predvsem na Viljana Ortarja, zastopnika bolnikovih pravic v Murski Soboti. "Ljudje pri meni iščejo odgovore na vprašanja v zvezi z urejanjem invalidskih komisij in urejanjem invalidskega statusa, sprašujejo, kako si pridobiti zdravljenje v toplicah, imajo pa tudi vprašanja v zvezi s čakalnimi vrstami in različnimi nepravilnostmi v zdravstvu," pravi Ortar. V Celju je zastopnica magistra Biserka Inkret, v Ravnah na Koroškem pa Stanka Vauh. Vsi zastopniki imajo pisarne v prostorih krajevnega ZZV.

 

Dobrega ni preveč

Na koga se obrniti v stiski? Magda Žezlin a bo svojo funkcijo opravljala še naprej. "Mestni svet me je lani imenoval še za šest let; dokler me ne razrešijo, bom delala v dobro bolnikov. Predlani se je name obrnilo okrog 800, lani pa okrog 500 bolnikov, manj jih je bilo, ker sem imela sama zdravstvene težave."

Borut Ambrožič pa pravi: "Dobrega ni nikoli preveč. Glede na velikost območja in število populacije me ne bi presenetilo, če se bomo vsi trije, oba zastopnika in varuhinja, utapljali v delu in papirjih."

Nevednost v 21. stoletju
"Čeprav se piše leto 2009, se ljudje še vedno ne znajdejo, kajti vedno so bili prepričani, da jim bodo drugi vse uredili, sedaj pa morajo vprašati in prositi za pomoč, da jim lahko pomagamo," dodaja murskosoboški zastopnik. Nanj se obrnilo precej pacientov tudi s štajerskega konca, urnik pa ima zapolnjen že skoraj do konca leta.

Zastopnik vs. varuhinja
Maribor je edini kraj v Sloveniji, ki ima varuhinjo bolnikovih pravic, imenoval jo je mestni svet. Varuhinja Magda Žezlina delo opravlja že osem let in od mestne občine prejema 300 evrov na mesec za kritje materialnih stroškov. Zastopnike pacientovih pravic imenuje vlada, plačuje pa jih ministrstvo za zdravje.

Nagrada je odvisna od stopnje izobrazbe (biti mora najmanj visokošolska), števila prebivalcev na območju, na katerem zastopnik deluje, in ur, ki jih opravi. Giblje se med okrog 1.800 pa vse do okrog 3.300 evrov bruto na mesec za zastopnika z magisterijem ali doktoratom znanosti, ki dela več kot 24 ur na teden na območju z od 200 tisoč do 300 tisoč prebivalci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.